Тайландският крал Бумибол Адулядей, най-дълго управлявалият монарх в света, почина днес, след 70 години на трона. Съобщението за смъртта му дойде официално от двореца.

Кралят се ползваше с голямо уважение в Тайланд. Смяташе се за балансираща фигура в държавата, известна с политическата си нестабилност и множеството държавни преврати, пише Би Би Си.

"Негово Величество почина спокойно в болница "Сирирадж". С това съобщение дворецът в Тайланд съобщи за смъртта на владетеля. 

През последните години здравословното състояние на крал Бумибол беше влошено и той почти нямаше публични изяви. 

В момента държавата се намира под военно управление, след преврат от 2014 г.

Още в неделя дворецът предупреди, че състоянието на владетеля "не е стабилно".

Много тайландци бяха облекли розово в опит да донесат добър късмет на страдащия монарх. Хиляди се събраха да се молят за здравето му пред болницата, в която се намираше той.

Наследник на крал Бумибол е 63-годишният принц Ваджиралонгкорн, който обаче не предизвиква същите положителни чувства като баща си.

Наследникът на починалия Бумибол - Маха Ваджиралонкорн заедно със семейството си - принцеса Шрирасши и сина Дипанкорн Расмийоти. Ваджиралонгкорн е завършил Кралското военно училище в канбера, дипломиран пилот на военни самолети и хеликоптери. В Тайланд критиките за кралската фамилия са забранени, но дори и през цедката на цензурата се прокрадват обезпокоителни слухове за личния живот на принца.

Починалият владетел беше роден в Кеймбридж, в американския щат Масачузетс. Той встъпи на трона на 9 юни 1946 г., след смъртта на брат си крал Ананда Махидол. 

Въпреки че беше конституционен монарх с малко реална власт, крал Бумибол беше приеман от повечето тайландци като полубожество. Те се надяваха той да се намесва в тежки времена. Беше приеман като внасящ мир и спокойствие сред тежката политическа ситуация в страната, която включва множество преврати и 20 конституции.

Според критиците му той обаче е окуражавал военните преврати и често не е реагирал, когато е имало нарушение на човешките права.