Операторът на рудник "Бабино" - компанията „Въгледобив Бобов дол“, дължи на държавата концесионни плащания в размер на 560 000 лв. с лихвите. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика.

Тази седмица в рудника имаше протест на над 100 миньори с искане за изплащане на забавени заплати и ваучери за храна. Работниците се обявиха и срещу предстоящото закриване на мината.

"Въгледобив Бобов дол", която се свързва с Христо Ковачки, е натрупала задълженията, въпреки че се е ползвала от особена държавна подкрепа - била е освободена от плащане на концесионно възнаграждение за няколко години. Това стана ясно от изказването на Петкова. Тя изнесе и доста смущаващи факти за отдаването на мината на частната компания.

"Концесията за добив от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, участък Бабино, е предоставена за 35 г. с решение на Министерския съвет от 9 февруари 2005 г. на дружеството „Мини Бобов дол“. По това време компанията е 100% държавна собственост. Предвидено е концесионният договор да влезе в сила от датата на прехвърляне на акциите по договор за приватизационна продажба или друг вид сделка. Няма данни за осъществена такава промяна в собствеността на дружеството, с което не е изпълнено условието за влизане в сила на концесионния договор“, обясни Петкова.

Без да е открита приватизационна процедура и концесионният договор да е влязъл в сила, на 19 февруари 2007 г. правителството на тройната коалиция взема решение да прехвърли изцяло правата и задълженията по концесията на пернишката фирма „Ораново“ ЕООД, каза министърът. След това бил подписан договорът между "Мини Бобов дол“ и „Ораново“, както и допълнително споразумение към него. А през 2007 г. фирма „Ораново“ си сменя наименованието на „Въгледобив Бобов дол“.

Държавата е трябвало да се намеси още през 2007 г., но в крайна сметка министерството е приело договора за действащ на база допълнителното споразумение, допълни Теменужка Петкова.

Така дружеството, свързано с Ковачки, става оператор на мината без приватизационна процедура, избягвайки всякаква конкуренция. Председателят на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев (ГЕРБ) заяви, че това е станало срещу 1 лев. И добави, че държавата е загубила от сделката "едни 70 млн. лв.", тъй като през юли 2007 г. фирма "Ораново" е купена за 35 млн. евро от настоящия собственик "Въгледобивна компания".

Делян Добрев призова за създаване на парламентарна комисия, която да провери как е дадена концесията. Теменужка Петкова каза, че министерството ще окаже пълно съдействие и ще предостави цялата налична информация за изясняване на процеса.

Министърът на труда Зорница Русинова припомни, че тази седмица в Агенцията по заетостта е получено уведомление за предстоящо масово съкращение на 650 миньори от "Бабино". Тя обеща институцията да помогне за намиране на нова работа на съкратените. От 2007 г. в рудника били направени над 250 проверки и са регистрирани близо 870 нарушения.

"Дойдат ли избори, в особени мини започват да се случват особени неща".

Така обрисуваха ситуацията в "Бабино" Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Двамата обещаха компании, членуващи в организациите, да наемат съкратените миньори.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви вчера, че е подозрителен относно случващото се в рудника. Всичко, което се случва няколко седмици преди изборите, има шанс да не е случайно, бяха думите на Дончев.