Българите масово се готвят да прехвърлят кредитите си от една банка в друга. Всеки ден при нас идват хора, които питат какви условия ще получат, ако си прехвърлят кредитите при нас, разказа пред Клуб Z служителка в една от търговските банки. Според нея вече много хора дори са си приготвили набора от документи за прехвърлянето на дълговете и са договорили по-изгодни условия.

Всичко това се случва въпреки че текстовете на Закона за потребителския кредит, разрешаващи прехвърлянето на ипотеки на повече от една година без наказателна лихва, все още не са влезли в сила. Парламентът одобри тази поправка на 9 април, а обнародването на защитаващата потребителите поправка бе на 22 април т. г. В преходните разпоредби на закона е предвидено поправката да влезе в сила 3 месеца след тази дата - на 22 юли 2014 г.

Веднага след като стана ясно, че имотечни кредити могат да се прехвърлят без наказателна лихва, реших да проверя какво предлагат банките, обяснява столичанинът Любомир, който е изтеглил 30-годишен заем за жилище. В договора му е записана неустойка от 5 процента при предсрочно погасяване или прехвърляне на заема към друга финансова институция. Текст, който след малко повече от месец ще бъде обезсилен.
 
Любомир първо попитал в банката, която му е отпуснала кредита, дали ще получи по-изгодни условия след влизането в сила на новия закон. Оттам му поискали да видят оферта на друга банка, за да знаят какво да му предложат. Мъжът отишъл с документа и на часа му дали сходни условия. 

Също така ми поискаха обаче и такса от 350 лева за предоговаряне на кредита, което никак не ми хареса. Затова им казах, че скоро вече няма да съм им клиент.

В новоизбраната банка поели всички разходи по прехвърлянето на ипотеката - за нотариални такси, за оглед и други. Срокът за изплащане е намален от 30 години на 20 години, но въпреки това на столичанина му е намалена и месечната вноска на 167 евро, вместо плащаните досега 191 евро.

Сега в случай че оценката на жилището на Любомир е достатъчно щедра, той смята да прехвърли към новата си банка и останалите си кредити - потребителски и овърдрафт.  Оказва се, че по този начин ще спестявам почти 200 лева на месец, обясняа столичанинът.

Проверка на Клуб Z установи, че някои от търговските банки вече предлагат услуги за оптимизиране на заеми. В офертите се посочва, че колкото повече различни задължения се добавят, толкова по-изгодни ще са условията. Една от банките дори съобщава в рекламите си, че чрез тази услуга месечната вноска може да бъде намалена до 3 пъти!

Затова вероятно още в първите дни след 22 юли ще се усети истинска вълна от прехвърляния на ипотеки от една банка в друга.