Цветя и рози отчете в резюме кабинетът за първата година от мандата си.

Днес министрите на редовното си заседание приеха изпълнението на програмата на правителството "Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България".

Целият отчет ще бъде публикуван след като премиерът Пламен Орешарски го представи пред депутатите, което се очаква да се случи в петък. От кратката му версия, обявена от Министерския съвет, обаче става ясно, че през изминалата една година правителството е довело икономиката ни до растеж, открило е стотици хиляди нови работни места, увеличило е доходите, подело е най-голямата антикорупционна реформа по отношение на възлагането на обществените поръчки и пр.

В доклада се припомня, че правителството пое управлението на 29 май 2013 г. в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия и задълбочаващо се разделение в обществото. 

Формираните крайно негативни социално-икономически тенденции наложиха в управленската програма на Министерския съвет да бъдат изведени с приоритет спешни стабилизационни мерки в икономиката за полагане на основите на устойчив модел на възстановяване на икономическото развитие, за институционално укрепване и заздравяване на демократичните принципи на устройство и управление, както и повече политики в социалната сфера, за да се преодолее отчаянието и безперспективността, в която беше изпаднала голяма част от обществото", похвалиха се от МС.

Ето какво отчете конкретно кабинетът на Пламен Орешарски:

1. За първите три месеца на 2014 г. индексът на промишленото производство се повиши с 3,6% на годишна база. Продажбите нараснаха с 5,1%. Благодарение на икономическия растеж, през първото тримесечие на 2014 г. са разкрити 39 100 нови работни места -явление, непознато от 2009 г.

2. Изпълнението на икономическата и социалната програма на кабинета доведе до ускоряване ръста на БВП, като от -0,1% той се увеличи до 1,1% през третото тримесечие и достигна 1,6% в края на 2013 г. За цялата 2013 г. ръстът на БВП е 0,9 на сто. За първото тримесечие на 2014 г. е отчетен ръст на БВП от 1,2%.

3. През първото тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата нарасна номинално с 2,3% на годишна база, а реалният ръст е 4,8%. В частния сектор средната месечна работна заплата реално нарасна с 3%. Увеличени са минималният и максималният размер на пенсиите, като средният месечен размер на изплатените пенсии реално нарасна с 12,3%. Възстановено е т. нар. "швейцарско правило", в резултат на което от 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 2,7 на сто.

4. Равнището на безработица за първото тримесечие на 2014 г. е 13% и намаля спрямо същия период на миналата година (13,8%). През 2013 г. коефициентът на икономическа активност нарасна с 1,3%. През периода юни 2013 – април 2014 г. в реалната икономика започнаха работа 213 578 безработни лица.

Кабинетът се хвали още с намаляване на административни тежести. Били спестени близо 124 млн. лв. годишно на бизнеса, а планираните за реализиране до края на 2014 г. мерки ще намалят административната тежест с още около 100 млн. лв. годишно.

Въведена била и "строга отчетност на процеса по възстановяване на ДДС и акцизи". Към края на май 2014 г. "невъзстановеният данъчен кредит е на безпрецедентно ниското ниво от около 180 млн. лв.", твърди  МС. 

"Стартира най-амбициозната антикорупционна реформа в обществените поръчки с приемането на промените в ЗОП", пише още в документа.

За първи път била заделена и "значителна сума" от 20 млн. лв. за иновации. На фона на скандалите около "Южен поток" и ЕРП-тата кабинетът отчита и започнал процес на ребалансиране на енергетиката. 

"Стартира истинска регионална политика чрез пренасочване на ресурсите, стимулите и оперативните програми към по-бедни общини с висока безработица. Средства от Публичната инвестиционна програма получиха 173 общини, като 135 от тях са с безработица над средната за страната", похвали се още МС.

Оттам отчитат и въвеждането на нови 500 електронни услуги, мерки за пресичане на контрабандата с храни.

Намалено било и подслушването, гарантирана законността при прилагането на специални разузнавателни средства