Втори ден спортната преса в Англия има една любима тема и тя е завръщането на Пеп Гуардиола на "Камп Ноу". Тази вечер воденият от каталунеца "Манчестър Сити" гостува на "Барселона" в един от най-чаканите мачове от груповата фаза на Шампионската лига тази есен.

Не може да е друго - както и в краткия си период в "Байерн" (Мюнхен), треньорът отново се изправя срещу родния си клуб. А в този тим на "Барселона" продължава да има ред футболисти, на които именно Пеп даде път в големия футбол. През месец май 2015 г. "Барса" огорчи Гуардиола в полуфинал от Шампионската лига. Какво ли ще се случи сега?

Медиите на Острова стигат доста далеч в отразяването на сблъсъка. Припомнят се любопитни детайли от миналото на Пеп. Показана е снимка, на която 14-годишният Гуардиола ръкопляска на "Камп Ноу" след мач, с който "Барса" печели титлата на Испания през 1985-а. В кадъра е английският треньор Тери Венебълс, направил "блаугранас" шампиони за последен път преди ерата на Йохан Кройф.

Точно пък холандецът налага младия халф в състава си и оказва влияние и на бъдещия треньор Жозеп Гуардиола.

На вчерашната пресконференция на "Кам Ноу" Пеп каза, че се чувства у дома, "Барселона" винаги ще има специално място в сърцето му. Но сега иска да спечели с "Ман Сити" и да постигне същите успехи с "гражданите". Запитан дали би искал да привлече Лео Меси на стадион "Етихад", Гуардиола отвърна следното:

"Пожелавам на Лео да продължи да играе тук и завърши кариерата си тук. Но пък кой знае, някой ден той може да реши, че иска децата му да научат английски, да смени обстановката и клуба. Тогава на сцената ще излязат 6-7 отбора, които ще искат да го привлекат. Всичко зависи от Меси."

Той отрече през лятото да е искал да отмъкне някоя от звездите на "Барса". Единствено признава за вратаря Тер Щеген, тъй като германецът настоявал да играе във всеки мач и не се чувствал щастлив от статута си на "Камп Ноу".

В пресата отвъд Ламанша се правят всевъзможни сравнения между двата състава, а специалисти анализират възможно ли е (и как) "Сити" да спре "Барселона".

На този фон не се обръща почти никакво внимание на другия английски мач в Лигата тази вечер - домакинството на "Арсенал" срещу "Лудогорец". Преди две години, когато игра с "Ливърпул" в първото си участие, българският първенец получи доста по-голямо внимание. Обясняваше се какво означава името, надълго и нашироко се представяха Кирил Домусчиев и основните футболисти в състава, пишеше се за краткия път на клуба до върха...Нищо от това не се случва сега.

Пресата повтаря и потретя казаното от Арсен Венгер: добър отбор, опитен и качествен, който не бива да бъде подценяван. Набляга се на "Арсенал" - как трябва да спечели седмия си мач поред, как е нужно да взема титли, за да задържи звездите си... Цитира се вчерашното "лирично отклонение" на французина, който подробно обясни как са се променили трансферите и заплатите във футбола за последните 20 години, след като е дошъл в Северен Лондон.

Има по няколко думи за Джонатан Кафу, описан като най-добрият футболист на "Лудогорец", голова машина с 5 попадения в последните 6 мача. Останалите асове на "орлите" също са бразилци, подчертава "Гардиън", който нахвърля телеграфно представянето на тима в българската Първа лига и в Шампионската лига.

 
Разбира се, това не е толкова лошо. Напротив. За предпочитане е да не се шуми много преди мач. А тази вечер "Лудогорец" може да направи така, че утре медиите в родината на футбола да му обърнат по-сериозно внимание. Покрай водопада от информация, който ще се излезе след битката между "Барселона" (родният клуб на Пеп) и "Манчестър Сити" (сегашният клуб на Пеп).