Утре лидерите на западните държави ще честват 70-ата годишнина от десанта в Нормандия.

На тържествата могат да се случат исторически събития, като се има предвид кои ще присъстват там. Възможно е дори президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Владимир Путин, да разменят по някоя дума помежду си. Те са на нож заради Украйна.

Но поводът за събирането им като нищо би могъл да ги обедини. Защото СССР и САЩ заедно се бият срещу нацистка Германия. А предвожданият от Съединените щати десант в Нормандия открива втори фронт срещу хитлеристите и ускорява разгрома им. Другите основни сили в него са армиите на Канада и Великобритания, както и силите на френската Съпротива.
Това е най-голямата десантна операция в историята. Получила кодовото название "Овърлорд", тя започва рано сутринта на 6 юни 1944 г. и завършва на 31 август. Към края й в нея участват над 3 милиона души - 2 876 000 от страна на съюзниците и 1 380 000 от страна на хитлеристите.

В атака са и 7 000 кораба и десантни съдове и близо 11 000 самолета.

Бойни кораби стоварват военни части по крайбрежието на Нормандия.

Операцията се състои от две части.

Началната й фаза е под кодовото название "Нептун" и е от 6 юни до 1 юли 1944 г. Нейната цел е завоюване на голям периметър. То продължава до 25 юли.

Следва операция "Кобра" - пробив и настъпление по територията на Франция.

Американският главнокомандващ Дуайт Айзенхауер инструктира военнослужещите в нощта преди операцията.

Подготовката на десанта протича в пълна тайна. За тази цел дори временно са прекратени транспортните връзки между Великобритания и Ирландия. Събраните за операцията военнослужещи са поставени в пълна изолация в базите си. Всичко това е съпроводено с мощна дезинформация на противника за времето и мястото на нахлуването в Нормандия. Главна заслуга тук има испанецът Жоан Пужол - британски агент, успял да научи най-важните германски тайни.
Тази кампания става известна като операция Fortitude, т.е. "Твърдост". 

През май и в първите дни на юни 1944 г. съюзническите войски са прехвърлени край пристанищата на Южна Англия. За точки на десанта са определени пет плажа в Нормандия. Те получават кодовите имена Юта, Омаха, Голд (Злато), Джуно и Суорд (Меч).

Изчислени са и най-малките подробности. Предвид е взето дори изискването нивото на морския прилив след изгрева да е минимално. Такива дни през юни са само три - 5, 6 и 7.

Нахлуването започва през нощта на 5 срещу 6 юни с масиран нощен парашутен десант, въздушни атаки и обстрел на германските брегови позиции от бойните кораби. Рано сутринта на 6 юни тръгва дебаркирането по море. То трае без прекъсване няколко дни.

Германците наистина са хванати "по бели гащи". Те очакват десантът да бъде край протока Па дьо Кале и затова съсредоточават основните си сили там. Същевременно само три дивизии охраняват 100-километров участък между устиетата на реките Сена и Орн.

Изненаданите германци отчаяно се отбраняват.

По време на десанта съюзниците дават 10 000 жертви - убити, пленени или безследно изчезнали. Згубите на нацистите не могат да бъдат изчислени с точност. Според различни данни те са между 4000 и 9000.

Задачата на канадците и британците е да пробият на изток по посока на Каен. А в това време американците да тръгнат на запад към Каранттан, оттам на юг по течението на река Лоара, след което да направят широка дъга и да излязат на Сена край Париж.
На 12 юни съюзниците вече са завоювали плацдарм с дължина 80 километра по фронтовата линия и с дълбочина 10-17 километра. А в края на месеца площта е разширена вече до 100 километра дължина и 20-40 километра дълбочина.

На 16 юли пък Ервин Ромел - командващият германската група армии В, е тежко ранен, след като колата, в която пътува, попада под съюзнически обстрел. Друг нацистки командир - Герд фон Рундщед, е свален, защото настоява за примирие с превъзхождащите сили на противника.

Участвалите в десанта британци Рони Фърт (вляво) и Ърни Ковил отдават почит на загиналите на американското военно гробище в Колвил сюр Мер.

На 15 август американците и британците правят нов десант, този път в Южна Франция. А настъплението им оттам е още по-бързо и успешно. Съюзниците форсират Сена, а на 25 август с помощта на френските партизани освобождават Париж.
Немците продължават отстъплението си към линията „Зигфрид“. На 31 август Нормандската операция приключва.

Главният резултат на десанта от преди 70 г. е пълният разгром на западния фронт, който е нанесен на нацистка Германия. Тя вече е сериозно ударена и на изток година по-рано, когато огромен брой нейни армии са разгромени в Сталинград.

Облечени с бойни дрехи от времето на войната французойки се снимат за спомен с американския ветеран Робърт Томас.

До окончателното поражение на нацистка Германия остават малко повече от 8 месеца.

Един любопитен факт. След успешния десант адютант на американския главнокомандващ Дуайт Айзенхауер намира случайно в джоба му текст, приготвен за прочитане в случай на неуспех. Той гласи следното: "Нашият десант в района на Шербур-Хавър не доведе до удържането на плацдарма и аз оттеглих войските. Моето решение да атакувам по това време и на това място се основаваше на информацията, с която разполагах. Войските, авиацията и флотът направиха всичко, което можаха да направят с храброст и вярност към дълга си. Ако някой е виновен в неуспеха на този опит, това съм единствено аз."