Мажоритарните собственици на "Приста ойл груп" Пламен и Атанас Бобокови изкупиха обратно 30% от акциите на компанията. За приключването на сделката съобщиха братя Бобокови на пресконференция днес. Така предприемачите вече са еднолични собственици на холдинга за моторни и индустриални масла с производствени мощности в България, Турция и Узбекистан.

Продавачи са инвестиционният фонд ADM Capital с централа в Хонконг и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), които влязоха в компанията през април 2012 г. за сумата от 48 млн. евро и осигуриха 12 млн. евро кредитна линия.

За придобиването сега е използвано финансиране от Уникредит Булбанк в размер до 50 млн. евро. Сделката се състои от прехвърляне на акции и рефинансиране на дълг.

"Това е добра сделка за всички страни. Благодарение на нашите партньори успяхме да стабилизираме компанията и да предолеем много предизвикателства. С тази сделка периодът на преодоляване на трудностите и кризата отмина. Оттук предстои ускорено развитие", коментира Пламен Бобоков, председател на Борда на директорите на "Приста ойл".

През изминалите 4 години сътрудничеството с ADM Capital и ЕБВР се изразяваше в реорганизиране на бизнес модели, активно управление на оборотния капитал и намаляване на краткосрочния дълг, разпореждане с неоперативни активи. "Приста ойл груп" се раздели с терминала за базови масла в Украйна, продаде и мажоритарния дял в унгарското предприятие "Богдани петрол", произвеждащо емулсии и вазелини.

ADM Capital и ЕБВР предоставиха капитал, с който се направиха важни придобивания за разрастване на масления бизнес на "Приста ойл". В пакетна сделка през 2013 г. бяха закупени дяловете на "Шеврон" в дружества в Чехия и Румъния, включително производствени и дистрибуторски права за продуктите на Texaco в 14 държави. През 2011 г. "Приста ойл груп" придоби и узбекистанската Uz-Texaco.

"От шест месеца в завода ни в Русе работи прототип на нова нанотехнология за смесване, която скъсява производствения процес в пъти, намалява енергийните разходи до 80% и прави бизнеса мобилен. Резултатите са убийствени", съобщи още Пламен Бобоков.

"Приста ойл груп" цели годишни продажби в размер на 80-90 млн. евро и печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) от 8-10 млн. евро.

Дружествата от групата на "Монбат", която също е мажоритарна собственост на Пламен и Атанас Бобокови, реализираха инвестиционна програма за увеличаване капацитета на производство на акумулаторни батерии, както и на рециклиращите мощности.

"Планирали сме инвестиции, до няколко дни ще излезем с прогноза за следващите 2 години. Не е тайна, че "Монбат" е лидер в бизнеса с акумулаторни батерии в Европа - ние сме 4-ата компания по продажби, а по определени финансови показатели сме №1. Бъдещето пред нас е "Sky is the limit", обяви Атанас Бобоков.

Компаниите на "Монбат" остават експортно ориентирани, като 87% от консолидираните продажби се реализират в чужбина чрез дистрибуторска мрежа в 54 страни от Европа, Азия и Африка. "Монбат" ще продължи и с инвестиционната програма, насочена към новите технологии за производство на нов тип стартерни батерии.