Белгийският регион Валония продължава да държи договаряното седем години споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада за заложник. Местното социалистическо правителство отказва да упълномощи федералното да го подпише след цяла нощ преговори, в които участваха Еврпейската комисия, постоянните представители на държавите-членки, валонския премиер Пол Манет и канадската министърка на търговията Кристиа Фрийланд.

"Усилията ще продължат тази нощ и ще имаме още срещи утре (петък - б.а.) сутринта, за да доведем това важно начинание до добър край", каза час и половина след полунощ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред журналисти. 

Той каза, че е поканил Фрийланд в Брюксел, за да отговори на въпросите и безпокойствата на четирите милиона френскоезични валонци. Федералното правителство трябва да има съгласието на петте регионални правителства на Белгия, за да сложи подписа си под СЕТА.

Ако не го получи, сделката може да се провали с тежки последици за международната репутация на ЕС и за бъдещите търговски споразумения, които той договаря, включително със САЩ.

"Имам чувството, че има радикализация на позициите", каза белгийският министър-председател Шарл Мишел за валонския парламент. "Нощта мина в опити да се намерят формули, решения. Аз бях в контакт с Джъстин Трюдо (канадския премиер - б.а.), за да видим какви възможности има още, за да вземем предвид изразените безпокойства".

Темата се очаква да доминира днешното заседание на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел, които по програма трябва да обсъждат търговската политика на ЕС.

Валонците, които са под 1 на сто от 507-те милиона европейци, смятат, че СЕТА би подложила тяхното земеделие, малък и среден бизнес на непосилна презокеанска конкуренция, би снижило нивата на социална и екологична защита и позволило приватизация на обществените услуги.

Те се страхуват и че специалните арбитражни съдилища, които СЕТА предвижда да решават споровете между инвеститор и държава, би облагодетелствало за тяхна сметка американски компании със седалище в Канада.

"Има напредък, но на този етап документът остава недостатъчен", каза след снощните преговори Манет.

Днес той трябва да разговаря с Фрийланд, а също тази сутрин е насрочено заседание на валонския парламент в регионалната столица Намюр. Миналия петък той гласува против СЕТА.

 

I