Финалът на Шампионската лига през 2019 г. може да се играе извън Европа, обяви новият президент на УЕФА Александър Чеферин в интервю за "Асошейтед прес".

Първата възможна дестинация за най-големия мач в европейския клубен футбол е Ню Йорк. Догодина решителният сблъсък за "купата с големите уши" е в Кардиф, а през 2018 г. домакин е Олимпийският стадион в Киев. След това финалът може да излезе извън пределите на Стария континент.

"Мисля, че това е идея за бъдещето, която ние трябва да обсъдим, каза словенецът, който зае мястото на остранения от футбола Мишел Платини на извънреден конгрес тази есен. - Да пътуваш от Азербайджан до Португалия е почти същото, като да летиш до Ню Йорк. За феновете няма да е проблем, но трябва да обсъдим всички аспекти. Изборът ще е съвсем прозрачен. Все пак става въпрос за финал на евротурнир. Няма да е добре, ако бъдат намесени политически интереси."

Чеферин добави, че Шампионската лига е най-добрият спортен продукт в света, но той ще отстоява всички интереси при подобен ход - най-вече тези на отборите и запалянковците.

А зад идеята за мач в Ню Йорк почти сигурно стоят големите клубове, които вече дърпат конците в УЕФА. Повече или по-малко. Те настояват за още приходи от тв права, а Ню Йорк ще им донесе пари, каквито нито един друг европейски град не може да предложи.

Всяко лято куп грандове, че и средни клубове, правят турнета в САЩ, Азия, Австралия... От друга страна тече и обратен процес - мачове от редовния сезон на лигата на САЩ по американски футбол се играят в Лондон. По 2-3 и повече, а има идея и други европейски градове да ги приемат.

Чеферин предупреди, че няма да жертва успеха на надпреварата на всяка цена. Казус би бил началният час на финала. Вече е нарицателно, че двубоите от Шампионската лига вървят от 20:45 часа средно европейско време (21:45 в България). Това е неудобен час за Азия, например, тъй като там е нощ. Но обратното - мач в Китай, да речем, в удобно местно време, ще е пагубен за запалянковците на Стария континент.

Чеферин намекна, че Китай и Америка имат финансов интерес да са домакини на финала, а също така футболът отвъд океана печели все по-голяма популярност.

Не само часовата разлика е проблем, а интересът на отделните първенства на държавите, допълни новият бос.

На въпрос подкрепя ли УЕФА идеята на президента на ФИФА Джани Инфантино за световни първенства с 48 отбора, вместо досегашните 32, Чеферин отговаря, че иска повече информация и е рано да се прогнозира дали ще се даде зелена светлина.

На последното заседание във ФИФА лично той не е искал да гласува, тъй като и по този казус трябвало да се обсъдят още куп подробности. Като например колко квоти ще получи Европа от допълнителните 16. УЕФА се чувства ощетена от Сеп Блатер за последните мондиали.