Демократи за силна България (ДСБ) провалиха кандидатурата за втори мандат на президента Росен Плевнелиев с искането си той да се разграничи от ГЕРБ, каза днес министър-председателят Бойко Борисов.

Той заяви, че ДСБ всъщност не се борят за властта, а искат да са опозиция и отправи тънко завоалирано предложение към ДПС да подкрепят на втория тур на президентските избори кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева. През нея биха могли да получат "излаз към властта", даде да се разбере министър-председателят. 

Борисов отказа да отвърне на обръщението "Бай Х..." на лидера на ДСБ Радан Кънев с думите, че "на простака се отговаря с мълчание".

"Аз считам, че Росен Плевнелиев изкара един много добър и много труден мандат, мандат, който няма нищо общо с тези на президентите преди него...", каза Борисов. "Той се справи много добре. Като всеки човек и той допуска грешки, както и аз допускам сигурно и по-големи".

"Ако не беше направена тогава тази провокация, истинска провокация - да излязат нашите колеги в коалицията и да кажат: Ако той се откаже от ГЕРБ, Росен Плевнелиев, и се яви като независим кандидат, ние сме готови да го подкрепим като обща единна кандидатура... Е как ще се съглася - все едно да се отрече от нас, все едно, че нещо лошо сме направили...", добави той.

"Тази провокация беше умишлена, да възпали ГЕРБ като партия, тя да се откаже при тези условия и така падна кандидатурата", каза Борисов.

Той обвини ДСБ, че са предприели това, без да говорят със самия Плевнелиев. 

"Това уби кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев. Аз щях да стоя и за втори мандат. Просто, съжалявам, че там ни проиграха. Много хитър и техничен ход", каза премиерът.

По думите му Плевнелиев има опит и знания и след изтичането на мандата му като държавен глава ГЕРБ ще намери начини да ги използва.

Борисов каза също, че не вярва в независимите кандидати, защото партии им плащат кампаниите. Според него ДПС е постъпило "по-честно", като е поело отговорността да подкрепи кандидатурата на бившия министър-председател Пламен Орешарски за президент. 

"Ако аз бях на тяхно място, щях да подкрепя тези, през които ще имам излаз към властта след това", каза Борисов за ДПС с оглед на втория тур на президентските избори. "Така бях постъпил, защото всяка една партия с изключение на ДСБ се бори да управлява. Само те се борят да са истинска опозиция. Те са идеалните за БСП и ДПС в управлението. Те не се борят за тяхното място, за това да управляват и да правят политики, а за това да бъдат коректив. Малки, но гласовити там да си стоят".

На втория тур ГЕРБ трябва да се опита да събере гласове от "център-дясното и от по-прогресивните хора вляво", каза премиерът.

"На простака трябва да се отговори с мълчание", отговори той на репортерски въпрос за обидна квалификация на Радан Кънев по негов адрес.

Става дума за обръщението "Бай Х...", което Кънев използва в интервю по Нова телевизия и след това  се извини на зрителите за езика, но не и за смисъла.