"Фейсбук" се извини за премахването на видео за борбата с рака на гърдата, сложено в социалната мрежа от шведска организация, защото било неправилно заснето.

Клипът на Cancerfonden показва анимирани жени, техните гърди са представени като розови кръгове и се показва как те да се самопреглеждат, за да откриват съмнителни бучки.

Изображенията обаче бяха определени като "обидни" от "Фейсбук".

В изявление пред Би Би Си от социалната мрежа заявиха, че видеото на шведската кампания против рака на гърдата е било одобрено и възстановено.

 

 

"Много съжаляваме, нашият екип преглежда милиони рекламни изображения всяка седмица и понякога неправилно забраняваме някои неща", обясниха оттам. "Тази реклама не нарушава нашата политика. Извиняваме се."

Преди да стане ясно, че клипът се възстановява, от Cancerfonden в открито писмо обясниха, че кампанията им "не иска да обижда". Те предложиха да заменят гърдите с два розови квадрата.

Това не е първият случай, в който от социалната мрежа се престарават. Миналия месец "Фейсбук" предизвика всеобщ гняв като реши да премахне изображението на т. нар."Напалмово момиче" от Виетнамската война, защото показвала голота

След това преосмисли решението и позволи иконичната снимка на тежко обгорялото от атака с напалм момиче да остане.

Screen grab from open letter from Cancerfonden to Facebook with two pink squares representing women breasts

Социалната мрежа редовно е обвинявана, че премахва снимки на майки, които кърмят децата си. Сред случаите на престараване са махането на изображението на мамограма, както и на човек, който татуира зърна на жените, на които са им били отстранени гърдите при операция.