Бенедикт Къмбърбач казва, че всеки път, когато се опита да се задълбочи в научен въпрос, удря на камък. Обича да размишлява над големите проблеми на живота. Признава, че изпитва удивление от нещата отвъд знанията ни. Намира, че в самата логика има на какво да се учуди, а в науката – и на макро-, и на микрониво – нещата постепенно стават странни и неразбираеми. Имаме само пет сетива, за да разберем всичко това – от теоретичната физика до микробиологията и биологичния часовник – и Къмбърбач намира факта за невероятен, отбелязва „Гардиън“.

Мислите на актьора за срещата между науката и вярата са свързани с новата му роля – на д-р Стрейндж, супергерой от вселената на „Марвъл“. Последното засега разширение на тази многоизмерна вселена засяга времето, пространството, религията и мистицизма. Във филма участва и Тилда Суинтън в образа на лишен от възраст монах, майстор на кунг-фу.

Стрейндж не е от най-популярните герои на „Марвъл“. Къмбърбач е трябвало да навлезе в ролята от нулата. Според актьора оригиналният комикс носи усещане за 60-те години, когато е писан:

„Това е дух на психеделични експерименти и експерименти с наркотици“, заявява той.

Д-р Стивън Стрейндж, създаден от художника Стив Дитко през 1963 г., е егоистичен млад неврохирург, който преживява трагедия: губи ръцете си в автомобилна катастрофа. В търсене на нов смисъл в живота, той заминава на поклонение в Далечния Изток и открива източник на магия в тибетско светилище.

Обучен от гуру, наречен Древния, и сдобил се с магически амулети, Стрейндж се връща в западния свят като могъщ магьосник. Историята става по-странна оттук нататък, защото Дитко повежда Стрейндж на авантюри в други измерения. Художникът създава нереални пейзажи със структури, излезли сякаш от изкуството на Кандински. Всъщност, някои от илюстрациите на Дитко имат голямо влияние в съвременността. Д-р Стрейндж става любим герой на мнозина с интереси в психеделичните преживявания.

Това е времето на Франк-Хърбъртовия „Дюн“ и хипитата. Точно като тях, д-р Стрейндж ту е на мода, ту бива позабравен. През 2016-а големият му момент настъпва с изпълнението на Къмбърбач. Във филма ще участва и Мадс Микелсен. А специалните ефекти включват Манхатън, усукан около себе си в поредица кадри, изкривяващи обичайната перспектива.

В бизнеса с блокбъстъри „Марвъл“ продължава успешно да поддържа нивото на сценариите и сюжетите си, което радва не само новите, по-млади аудитории, но и старите фенове, които държат на истинската атмосфера на едновремешните комикси. За Бенедикт Къмбърбач, който се появява на тази сцена относително късно, всичко е ново. Животът му напоследък преминава през големи промени: той стана баща, изигра Хамлет, а сега се превъплъщава в супергерой. Лети за Катманду (където се снима филмът) два дни след края на постановката за датския принц. Контрастът му харесва.

Без да е влюбен от дете в комиксите на „Марвъл“, Бенедикт оценява влиянието на този въображаем свят. Сипритуализмът продължава да си проправя път в съвременната култура и през 60-те започват нови търсения в тази посока. Но как да се съчетае този интерес с реалността на модерния свят? Отговорът на киното, според Къмбърбач, е в това да поведе публиката на пътешествия отвъд въображението, станали възможни, благодарение на развитието на специалните ефекти. Освен това всички тези опити са невероятно забавни, твърди актьорът.

„Доктор Стрейндж“ тръгва по българските кина на 4 ноември.

"Площад Славейков"