Белгия няма да подпише СЕТА, споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, блокирайки по този начин най-амбициозната сделка от този род, която ЕС е сключвал досега.

"Не сме  в състояние да подпишем СЕТА", обяви днес министър-председателят Шарл Мишел след заседание с петимата регионални премиери. 

Южният френскоезичен регион Валония продължава да отказва пълномощия на федералното правителство да сложи подписа си под споразумението, което би либерализирало 99 на сто от търговията между ЕС и Канада.

Това означава, че най-вероятно ще бъде отменена насрочена за четвъртък среща на върха между страните, на която СЕТА трябваше да бъде подписано. За целта в Брюксел трябваше да пристигне канадският премиер Джъстин Трюдо. Тази вечер се очаква телефонен разговор между него и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Не можем да дадем "да", каза валонският министър-председател Пол Манет.

С него са солидарни колегите му от двуезичната столица Брюксел и от федерацията Валония-Брюксел. За подписване на СЕТА се обявиха холандскоезичният северен регион Фландрия и малката германска общност на изток.

"Направо е срамота. Блокаж от страна на Валония на едно споразумение, чийто текст е известен от април 2014 година", коментира фламандският националист Хеерт Буржоа, премиер на Фландрия. "Станахме за смях на целия свят. Това е лошо за Валония, Фландрия, Белгия, Европа, за целия свят".

Мишел, който е либерал-франкофон и подкрепя СЕТА, каза, че е рано споразумението да бъде обявявано за мъртво и че валонците са готови да преговарят още с Канада.

Председателят на техния парламент Андре Антоан каза сутринта пред телевизия РТЛ, че разумен срок за постигане на сделка би бил краят на годината.