"Планът на Хилъри Клинтън за Сирия може да доведе до Трета световна война - заради потенциала от военен конфликт с въоръжената с ядрено оръжие Русия".

Това заявява по адрес на кандидатката за президент на САЩ от Демократическата партия опонентът й Доналд Тръмп в интервю за "Ройтерс", цитирано в сайта на медията.

Според кандидата на Републиканците за Белия дом казва още, че Клинтън "не знае какви ги върши". По думите му:

"Сирия вече не е Сирия. Сирия е Русия и новият Иран, който изградихме чрез иранската сделка - една от най-зле договорените, които съм виждал. Така че вече не се сражавате със Сирия, сражавате се със Сирия, Русия и Иран, ОК? Русия е ядрена страна, но страна, където ядрените оръжия действат, като ги насочват срещу държавите, с които разговарят", обясни той.

“Ройтерс“ припомня, че по темата “Сирия“ Клинтън е призовавала за създаване на зона, забранена за полети, както и зони за сигурност за защита на цивилното население.

Тръмп смята, че приоритетът в Сирия трябва да е ликвидирането на  "Ислямска държава", а не свалянето на диктатора Башар Асад, подкрепян от Путин. Милиардерът-политик се надява на добри отношения с Москва и обяснява, че САЩ и Русия не са приятели или врагове. И добавя:

"Клинтън винаги описва Путин като лош и в лоша светлина. Ако победи, как ще се върне и ще преговаря с този мъж, когото тя накара да изглежда толкова зъл?" 

Той призова президентът Обама да бъде разследван по повод частния сървър и електронните писма на Клинтън, защото, според него, той е знаел от самото начало за този проблем.