Български учебник беше обявен за най-добрия сред всички европейски учебници, публикувани през 2016 г., но по стара родна традиция добрата новина бе засенчена от лоша - дали е бил хубав или обратното нашият щанд на Франкфуртския панаир на книгата.

А признанието е наистина изключително голямо и накара да се заговори за България на най-голямата среща на издателите от цял свят.

ЕNVOLS, учебникът по френски език и литература за 11-и клас на „Просвета“, бе удостоен със специалната награда на журито заради иновативния си подход при работа с литературни текстове. Тази награда се присъжда всяка година само на един учебник, избран от всички възрастови категории и учебни предмети в рамките на конкурса BELMA (Best European Learning Material Award – Награда за най-добър европейски образователен материал).

Ето какво казват за ЕNVOLS членовете на журито:

  • „Идеята да се засягат общи теми от живота чрез четене и анализиране на френски и франкофонски текстове в оригинал, развива мисленето и ценностната система на учениците.“
  • „Включването на франкофонски писатели разширява техния литературен кръгозор и прави съдържанието богато и разнообразно.“
  • „Учебникът предлага голямо разнообразие от образователни задачи и упражнения, съобразени с интересите на учениците. И учебникът, и учебната тетрадка имат достоен за похвала подход – използват изучавания език и в съдържанието, и в условията на задачите.“

А председателят на журите, уважаваният специалист и бивш директор на центровете за обучение по френски език към Френската търговска палата Жан Клод Ласние заяви:

„Аз самият научих много нови неща, след като прочетох този учебник“.

Автори на учебника, който получи суперлативи и от френски издатели, са Илка Антонова, Светлана Герасимова, Павлина Рибарова и Франсоаз Дьомужен. По ENVOLS вече с успех преподават в елитните ни езикови училища. (Как изглеждат страници от учебника може да видите ТУК) http://www.e-uchebnik.bg/book/viewBook/5028)

„Общо 39 учебника по всички предмети за първи и пети клас на издателска група „Просвета“ очакват одобрението от МОН, за да влязат в класните стаи през следващата учебна година. Всички те са на равнището на наградения учебник ENVOLS“, заяви главният редактор на „Просвета“ Кина Андреева.

„Просвета“ има утвърдена традиция да печели награди за своите учебници и помагала по чужди езици. През 2014 г. българският учебник по британска и американска литература за 11-и клас на издателство „Просвета“ „LitUps!“ беше отличен като най-добър в категорията си на Панаира на книгата във Франкфурт.

През 2009 г. езиковата система по английски език за 5-и клас HELLO! получи бронзова награда на същия панаир. Цялата система HELLO! за прогимназиалния етап на обучение пък беше оценена като най-добре разработената програма в Европа за преподаване на английски език на дете, за което той не е майчин.

Конкурсът за най-добри учебни материали (BELMA) се организира всяка година от Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG) съвместно с Международната асоциация за изследване на учебници и учебни медии (IARTEM) по време на Международния панаир на книгата във Франкфурт.