Европейската комисия обяви днес, че ще поиска от Германия да „подобри“ предложение, което би позволило на руския газов монополист „Газпром“ да използва по-голяма част от капацитета на газопровод  между Балтийско море и германо-чешката граница.

Вчера американският финансов всекидневник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, позовавайки се на анонимен източик, че Европейската комисия е оторизирала „Газпром“ да използва повече от разрешените му досега 50 на сто от газопровода „Опал“.

„Газпром“ ще може да наддава за дял от между още 30 и 40 на сто от от капацитета на тръбата, които са свободни.

Днес обаче заместник-председателят на Комисията по енергийния съюз Марош Шефчович каза пред журналисти, че ще поиска от германския енергиен регулатор да „подобри предложението си за „Опал“ и че Комисията ще обяви окончателното си решение до дни.

„Опал“ е дълъг 470 километра и е в експлоатация от 2011 година. Той е продължение на прекия подводен газопровод „Северен поток“ между Русия и Германия и свързва немския бряг на Балтийско море с чешката граница. Годишно тръбата може да пропуска до 36 милиарда кубически метра газ.

Съгласно европейските правила за енергийния пазар, т.нар. Трети енергиен пакет „Газпром“ може да използва половината от обема му, докато останалата половина е запазена за евентуални конкурентни доставчици.

Това, което Комисията е одобрила вчера, според „Уолстрийт джърнъл“ е споразумение между германския енергиен регулатор „Бундеснетцагентур“ и „Газпром“ за промените в разполагаемия за „Газпром“ обем.

Според изданието това споразумение съществува от 2013 година, но Брюксел е отказвал да го одобри заради руската анексия на Крим през 2014 година.

Комисията е готова и на още помирителни стъпки, една от които се очаква да засегне нейно антимонополно разследване срещу „Газпром“, пише вестникът.

Руският монопол търси споразумение с Комисията, която го разследва за това, че забранява на клиентите да препродават купения газ и им налага необосновано високи цени.