През 2017 г. държавата ще направи разходи за отбрана и сигурност в размер на 4,167 млрд. лв. Това е с 825 милиона лева повече от тази година, а в проценти увеличението е с 25 на сто. Това става ясно от публикувания от финансовото министерство проектобюджет за 2017 г.

Поддържането на модерни и боеспособни въоръжени сили е един от приоритетите в бюджет 2017.

Новината е донякъде очаквана предвид надигналата се вълна от тероризъм в последните години и несигурността в Близкия изток, породила масова бежанска вълна.

В отбрана и сигурност влизат основно парите за Министерството на отбраната и МВР. Това е държавният сектор, чийто бюджет се вдига най-много в абсолютна стойност през 2017 г. За сравнение, през тази година са заделени 3,342 млрд. лв.

На какво се дължи този ръст?

В следващите три години правителството планира да отдели 683 млн. лв. за нов тип изтребители, които да заменят старите руски МиГ-29. През 2017 г. за покупката са заложени 231 млн. лв., а останалите пари ще се платят през 2018 и 2019 г.

Така ще се осигури достатъчно количество самолети, с които ще се гарантира въздушния суверенитет на България и дежурствата по Air Policing (бел. ред. - съвместните патрули на НАТО за охрана на въздушното пространство). С новите изтребители страната ни ще има достатъчно изправна авиационна техника.

Другата голяма покупка в следващите месеци ще бъдат многофункционалните патрулни кораби за нуждите на Военноморските сили. Общата сметка се очаква да бъде 439 млн. лв., като догодина ще бъдат платени 171 млн. лв.

Съвременните кораби са нужни за постигане на пълна оперативна съвместимост с военноморските структури на НАТО, за защита на колективната сигурност в Черноморския регион, за пълноценно участие в корабните групи на Алианса, както и за ранното откриване и реагиране на нелегалната имиграция.

Разходите за здравеопазване догодина също ще бъдат увеличени - от сегашните 3,938 млрд. лв. на 4,206 млрд. лв. Повишението е с 268 млн. лв. или с 6,8%.

Здравеопазването е другият приоритет в бюджет 2017, като акцент остават спешната медицинска помощ, майчиното и детското здравеопазване, болниците и лекарствената политика.

Повече пари ще се дават и за образование. За 2017 г. са предвидени общо 3,35 млрд. лв. спрямо 3,12 млрд. лв. през тази година. Голяма част от увеличението (230 млн. лв., ръст от 7,4%) ще бъде за по-високите учителски заплати. Приоритет ще бъде и привличането на млади учители в системата на средното образование.