В близко време абонатите на трите големи мобилни оператора ще имат възможност да прекратят предсрочно договора си по всяко време, като платят неустойка в размер на максимум три месечни такси. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Досега комисията е постигнала договореност с "Мтел" и "Виваком".

"В момента се опитваме да се споразумеем и u третия оператор ("Теленор"). Мисля, че скоро ще успеем да го постигнем", обясни Маргаритов.

Въпросните споразумения с мобилните оператори той определи като голям успех, защото в европейската и световна практика рядко имало подобни възможности за разваляне на срочни договори.

До неотдавна и трите GSM телекома в България изискваха от клиентите да си платят всички оставащи такси за срока на договора, ако искат да прекъснат отношенията. Ако това се случеше на втория месец при двугодишен договор, абонатът трябваше да плати 22 месечни такси.

"Надявам се, колкото се може потребители да се възползват от тази възможност, стига да имат нужда. Ако имат проблеми, могат да ни сезират и ние ще се намесим", допълни Димитър Маргаритов.

Председателят на комисията съобщи, че има конкретни случаи в последните месеци, в които служители на мобилните оператори се опитват да заблудят потребителите, че няма такива споразумения и трябва да си платят всички такси до края на договора. Маргаритов обясни, че експертите на КЗП реагират на всеки конкретен сигнал и винаги успяват да постигнат благоприятно развитие за потребителя.

По закон има възможност и за налагане на глоби за нелоялни търговски практики, които обаче не са големи. При първо нарушение санкцията може да достигне 30 000 лв., а при повторно - до 50 000 лв.

В Комисията за защита на потребителите годишно постъпват близо 10 000 жалби и сигнали, свързани с дейността на мобилните оператори. Най-често потребителите се оплакват от некоректно изчислени сметки - при тарифирането в страната и в чужбина (роуминг), както и от непоискани СМС-и, примамващи към участие в платени игри.

Има и доста случаи на заблуждаваща информация за ценообразуването на мобилния интернет.

"Цената, която се предлага, е на килобайт. Но впоследствие се оказва, че всяко влизане в мрежата се таксува за поне 1 мегабайт, независимо от направения трафик", каза Димитър Маргаритов.