Банките продължават ударно да свалят лихвите по жилищни кредити. А това води до голям брой нови клиенти и до сериозно раздвижване на имотния пазар.

През септември новите ипотеки в левове са сключвани при средни лихвени нива от 4,74% спрямо 4,85% в предходния месец. Това показват данните на БНБ.

За година кредитите за нов дом са поевтинели с близо 1 процентен пункт - през септември 2015 г. лихвите бяха 5,72%.

Цената по ипотечните продукти в евро отбелязва рязък спад до 5,24% през миналия месец, след като дълго време лихвените нива бяха "замръзнали" в границите 5,50-6,00%.

Политиката на банките за по-достъпни кредити е причината за драстичния ръст на новите заеми, както и за раздвижването на имотния пазар, предимно в най-големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

През третото тримесечие на 2016 г. в столичната служба по вписвания са регистрирани 3443 ипотеки (договорни и законни), което е 28% ръст на годишна база. Трябва да се отбележи, че част от новите кредити не са за покупка на нов дом, а са резултат от рефинансиране - смяна на една банка с друга, заради по-добри условия.

Същата тенденция се забелязва и в другите три най-големи града в страната. В Пловдив ипотеките се увеличават с 15%, във Варна – с 44%, в Бургас - с 35%.

При бизнес кредитирането тенденцията е разнопосочна - лихвите при заемите в левове поевтиняват за месец от 4,62% на 4,23%. Но тези в евро поскъпват - от 4,16% до 5,04%.

Заемите за ремонти, мебели и битова техника са излизали по-скъпо на клиентите през септември. Най-предпочитаните кредити - в българска валута - са отпускани при средногодишни лихви от 10,21% спрямо 9,99% през август.

За спестителите обаче новините не са добри. Банките продължават да понижават лихвите по депозити. Данните на БНБ показват, че новооткритите депозитни сметки в левове през септември са се договоряли средно при 0,72% годишна лихва в сравнение с 0,84% месец по-рано. Новите еврови депозити са с актуална лихва от 0,63% спрямо 0,70% през август.