Кандидатът за президент на демократите в САЩ Хилъри Клинтън увеличи преднината си пред своя републикански съперник Доналд Тръмп на 6%, сочат последните проучвания.

42% от американците подкрепят Клинтън в президентската надпревара, докато 36% подкрепят Тръмп. Проучването сочи още, че милиардерът губи подкрепа сред жените като цяло, но води с два пункта пред Клинтън сред белите жени.

Дали обаче тя ще запази преднината си и след последните новини, че ФБР подновява разследването на скандала с имейлите на Клинтън от времето, когато тя беше главен секретар на САЩ. След като по-рано през годината ФБР приключи разследването с препоръката да не се повдигат обвинения, сега властите подновяват случая. Новината бе съобщена от директора на службата Джеймс Коми.

"В рамките на работата по друг, несвързан случай, ФБР научи за съществуването на имейли, които изглежда са свързани с разследването...ФБР трябва да предприеме адекватни стъпки по разследването им и да установи дали те съдържат класифицирана информация...Въпреки че все още не можем да преценим дали получените материали са значими и колко време ще отнеме анализът им, смятам, че е важно да ви информирам за последните ни действия", гласи официално писмо на Коми до Конгреса на САЩ

Новината идва само 11 дни преди президентските избори в страната. До момента анкетите даваха солидна преднина на Клинтън пред опонента ѝ Доналд Тръмп. Силна беше и последната седмица за Хилъри, когато в кампанията се включи и първата дама Мишел Обама, отново с послания към жените и насочени срещу Тръмп.

Държавният департамент обяви, че ще съдейства напълно на ФБР.

"Със сигурност сме готови да сътрудничим, ако бъдем помолени, но към момента не разполагаме с повече информация", обясни говорителят на ведомството Марк Тонър.

Новината зарадва Тръмп, като донякъде го върна в играта.

"Изпитвам дълбоко уважение към факта, че ФБР и Министерството на правосъдието имат куража да поправят ужасната грешка, която допуснаха", заяви кандидатът на републиканците на митинг в Манчестър, Ню Хемпшър.

Националният комитет на републиканската партия обяви, че Хилъри Клинтън би трябвало да бъде извадена от предизборната ѝ надпревара заради възобновеното разследване на ФБР.

Несъмнено, Клинтън хиляди пъти е създавала заплаха за разкриване на поверителна информация, опитвайки се по време на работата си в Държавния департамент на САЩ да скрие своите корупционни схеми”, посочват от комитета.

От своя страна Клинтън призова ФБР да оповести всички факти от своето разследване по случая с използвания от нея частен имейл сървър.