Музикантът Боб Дилън съобщи на Шведската академия, че приема Нобелова награда за литература.

Половин месец след като му бе присъдена Нобеловата награда за литература, Боб Дилън най-сетне я коментира, слагайки край на безпрецедентно дълго мълчание от нов лауреат. Тази седмица музикантът се е обадил в Шведската академия, посочват в официално съобщение оттам.

„Новините за Нобеловата награда ме оставиха безмълвен – казал е той на Сара Даниус, постоянен секретар на Шведската академия. – Ценя тази чест толкова много.“

„Дали приемам наградата? Разбира се“, посочил е още Дилън.

От Академията посочват още, че не знаят дали лауреатът за литература ще посети официалната церемония по връчването на наградите на 10 декември в Стокхолм.

75-годишният Дилън бе удостоен с наградата на 13 октомври, но до този момент не реагираше по никакъв начин. Все още обаче не е ясно дали Дилън ще присъства на самото награждаване на 10 декември в Стокхолм. Пред британското издание "Дейли телеграф" той казва само, че ще отиде, "ако има възможност".

Изборът му на 13-и октомври бе посрещнат от изненадани възгласи и ръкопляскания от  присъстващите на пресконференцията по обявяването на отличието.

Дилън и преди е присъствал сред номинираните, но никога не се е смятал за сериозен претенден

По думите на постоянния секретар на Шведската академия, която обявява носителите на Нобеловата награда за литература, Сара Даниус песните на Дилън са „поезия за ушите".