Националната банка на Гърция (National bank of Greece, NBG) ще си раздаде 260 млн. лв. дивидент от дъщерната ОББ и след това ще продава българската кредитна институция.

Предложението за дивидента ще бъде гласувано на извънредно общо събрание на акционерите на 5 декември 2016 г. – ден преди Деня на банкера. Събранието ще се проведе в централата на ОББ – на ул. „Света София” 5 в столицата.

По-голяма част от парите са от неразпределена печалба за минали години – 211 093 419,35 лв. Останалата сума идва от положителния резултат за 2015 г. – 48 906 580,65 лв.

Най-голям акционер в NBG е гръцката държава чрез фонда за финансова стабилност, който по последни данни държи почти 39% от капитала.

В последните години ОББ не е изплащала дивиденти, а годишната печалба се заделяше в общите резерви. Трансферът на парите към Гърция няма да „обезкърви” четвъртата по големина банка у нас (по активи), тъй като тя е свръх капитализирана.

В тазгодишните стрес тестове и преглед на качеството на активите към Обединена българска банка нямаше забележки от БНБ. Прегледът показа, че базовият собствен капитал от първи ред е 25,6% при минимално изискване от 4,5%. Това поставя банката на второ място в България (след ББР), а при стрес тестовете е в топ 3.

Към 31 декември 2015 г. депозитите на домакинства и бизнес в ОББ са малко над 3 млрд. лв., а минималните задължителни резерви в БНБ - 721 млн. лв., което е далеч над законовото изискване (бел. ред. – резервите са 10% от привлечените средства, без парите от други банки, от държавния бюджет и общините, а резервите за средства от чужбина са 5%).

ОББ ще остане над чертата и след предстоящото раздаване на дивидент.

Националната банка на Гърция купи 89,9% от ОББ през 2000 г. за 207 млн. долара (439,3 млн. лв. по тогавашния курс). Процедурата за продажба започна преди няколко месеца. До решението се стигна, след като стрес тестовете на ЕЦБ през 2015 г. показаха, че гръцката банка може да изпита капиталов недостиг от 4,6 млрд. евро при най-лошия сценарий.

В края на септември белгийският вестник De Tijd писа, че групата KBC, собственик на Сибанк и ДЗИ у нас, планира да придобие ОББ. Белгийците са наели JPMorgan за консултант. Има и други кандидати за ОББ – главно международни инвестиционни фондове.

Преди месец управителят на БНБ Димитър Радев заяви в интервю по bTV, че банките в България са стабилни и се очаква консолидация в сектора и сливания.

„Вече има интерес за придобиване на български банки и от страна на стратегически инвеститори отвън. Преди година интересът беше нулев. Очаквам да има новини в близките месеци по тази тема”, бяха думите на Радев.

В края на септември т. г. Националната банка на Гърция съобщи, че е продала 100% от акциите си в 11 дружества, управлявани от инвестиционното й звено NBGI Прайвът екуити.

Сред изтъргуваното портофолио са дялове в търновската фабрика за вафли, бисквити и сухи пасти „Престиж 96” и в търговско-развлекателния център The Mall на бул. „Цариградско шосе” в София.

В края на 2015 г. NBG продаде поделението си в Турция на Катарската национална банка за 2,75 млрд. евро, за да запълни отчасти недостига на капитал.