Версия на писмото, което Джон Ленън изпраща до кралица Елизабет, за да я уведоми, че връща ордена за заслуги, връчен му от нея като член на „Бийтълс“, се появи в Ливърпул. Ценният документ е част от изложба, посветена на Великолепната четворка, която отвори врати в сряда (26 октомври), съобщава Си Ен Ен. 

В писмото Ленън излага сериозни и шеговити аргументи довели до решението му да върне кралското отличие „Член на Британската империя“.

Аз връщам този медал в знак на протест срещу британската намеса в онова между Нигерия и Биафра, срещу нашата подкрепа за Америка във Виетнам и срещу падането на Cold Turkey надолу в класациите.“

През периода 1967-1970 част в Нигерия тече гражданска война, част от страната иска да се отцепи като отделна държава – Биафра, и Британия снабдява тайно с оръжия правителствените войски, за да си гарантира доставките на евтин петрол. Що се отнася до самоироничното споменаване на Cold Turkey, това е сингъл на Ленън от 1969 г.

Текстът е написан на машина, но Ленън лично е добавил на ръка „С любов: Джон Ленън“ над името си – „Джон Ленън от Чанта“, препратка към кампанията за мир, която води по онова време заедно с Йоко Оно – bagism (чантизъм).

 

Анонимният собственик на писмото го е открил в обложката на употребявана грамофонна плоча, която си е купил за 10 паунда. При откриването на изложбата експерт по артефакти, свързани с „Бийтълс“, е дал груба оценка на писмото около 72 хиляди паунда.

Специалистите са на мнение, че то е първата версия на бележката, която в крайна сметка Ленън изпраща на кралица Елизабет.

Ясно се вижда, че над подписа се е получило известно размазване. Моята теория е, че Джон Ленън никога не е изпратил това писмо заради размазаното мастило“ – заяви експертът по музикална меморабилия Дарън Джулиън пред Си Ен Ен. – Ако пишете на Кралицата и вие ще искате писмото ви да изглежда перфектно. Затова предполагам, че той е написал втори екземпляр, който всъщност е изпратил на Кралицата“.

"Площад Славейков"