Индийката Хийна Сидху няма да участва в откриващия се на 1 ноември в Иран шампионат на Азия по спортна стрелба заради задължителното изискване всички жени да носят хиджаб. Тя обяви решението си пред в. "Таймс ъф Индия" и в профила си в туитър.

Все повече състезания в страната предизвикват коментари и откази заради наложеното правило. Сидху е елитна състезателка, златна медалистка в Игрите на добра воля на пистолет. В Техеран тя трябваше да защитава титлата си от предишното азиатско първенство. Изискването е записано дори на официалния сайт на надпреварата. Състезателки, които не се съобразят, няма да бъдат допуснати да участват.

"Да задължаваш туристи и гости на страната да носят хиджаб противоречи на спортния дух, коментира Сидху през "Таймс ъф Индия". - След като това не ми харесва, реших да не ходя там. Вие следвате вашата религия, позволете ми аз да следвам моята. Няма да участвам, защото ме карате да правя нещо, което е по вашата религия."

В туитър състезателката по стрелба поясни, че "не се прави на революционер" и пожела хората да насочат вниманието си към самото състезание. Тя добави, че спортът събира хора от различни краища на света, религии, култури, полове, идеологии и т.н.

Голяма дискусия по темата се водеше и по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Вниманието прикова американката Ибтихаж Мохамед, която с хиджаб спечели бронз на сабя във фехтовката.

Две волейболистки от Египет пък носеха не само хиджаб, а играеха с дрехи с дълги ръкави и панталони.