Самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" - флагман на руския флот, влезе в Средиземно море през уикенда, съпроводен от редица насмешки от страна на западните медии. Единственият руски самолетоносач - остатък от дните на съветската мощ, има дълга история от аварии - и в морето, и на пристанището - и дизелови двигатели, построени за студените руски води, което личи от стълба черен пушек, издигащ се над него. Необходимо му е често презареждане и снабдяване, а боеспособността му никога не е била изпробвана. И все пак има значение, че "Адмирал Кузнецов" бе пратен към източната част на Средиземно море, макар че приносът му към руската офанзива в Сирия вероятно ще бъде минимален. Въпреки това той е стабилен символ на намеренията на Кремъл да продължи да влияе върху събитията в региона.

 

 

"Адмирал Кузнецов" и бойните самолети, които той превозва, няма да променят сериозно баланса на силите на сирийската арена. Руснаците вече имат превъзходство във въздушното пространство на обхванатата от война страна благодарение на бойните си самолети, базирани на земята там. "Су-33" и "МиГ-29" на борда на "Адмирал Кузнецов" са изтребители, модифицирани за операции с излитане от кораби и нямат достатъчен обсег или полезен товар за дълги полети. Ако американската администрация промени политиката си на ненамеса, което изглежда вероятно в случай, че следващият президент е Хилъри Клинтън, подкрепяща забранената за полети зона над Сирия, грижата на руската морска ескадра ще бъде предимно защитата на нейната база - самолетоносача. Някои от бойните кораби, плаващи с "Адмирал Кузнецов", са въоръжени с ракети за противовъздушна отбрана (ПРО), но те изобщо не са ефективни, докато в Сирия са разположени комплекси С-300 и С-400, и ще бъдат използвани най-вече за самозащита.

Руският самолетносач превозва изтребители, които вероятно ще участват в бойните действия в Сирия.

Руският флот отстъпва по две ключови точки на потенциалния си американски противник. Повечето от технологията му е все още много стара, а персоналът и оборудването са негодни или не са се доказали в дълготрайни операции далече от родните си пристанища. Стига САЩ, които имат кораби, самолети и опит в такива мисии, и съюзниците им да наложат забранена за полети зона над Сирия и да разположат достатъчно сили за прилагането й, "Адмирал Кузнецов" и останалите руски кораби ще се превърнат в статични мишени на сирийския бряг. Защо тогава президентът Владимир Путин ги прати там?

Самолетоносачите са стратегически оръжия на великите сили. Подобно на ядрените оръжия, които не са използвани повече от 70 години, не е задължително те винаги да имат практическо приложение, но те отразяват военната мощ, каквато имат само няколко страни. Изпращането на авионосна група в далечна гореща представлява интересите на една глобална сила и е най-яркото доказателство за "проектирането на сила". С изпращането на "Адмирал Кузнецов" в Средиземно море Путин казва на света, но най-вече на собствените си сънародници, че Русия отново има претенциите да бъде свръхсила. Според публикация от миналата седмица на в. "Москоу таймс" съществуват разногласия в руската военна върхушка  за необходимостта да бъдат вложени милиарди за самолетоносачи. Традиционно задачата на руския флот е да охранява морските подходи към страната, а не да действа далече от нейните граници. При тази стратегия един самолетоносач е скъп и излишен символ на статута. Решението да бъде продължено използването на "Адмирал Кузнецов" и разполагането му в Средиземно море е победа за тези хора в Москва, които са за поддържането на всички атрибути на една свръхсила, дори тактическото и стратегическото им използване да е ограничено.

При необходимост САЩ много бързо по всяко време могат да изпратят към Сирия намиращия се в Персийския залив самолетоносач "Айзенхауер".

Един самолетоносач трябва да прекарва дълги месеци в пристанищата са ремонт и преоборудване между всеки две плавания в морето. Трябват му също хиляди опитни моряци и пилоти. Това е инвестиция за десетилетия напред в обучение и професионално развитие. Единствената страна, която е в състояние бързо да изпрати авионосна група където и да било по света, са САЩ с техните 10 "суперсамолетоносачи" от клас "Нимиц". Всеки от тях може да превозва по 90 бойни самолета, сред които до 60 изтребителя Ф-18, както и машини, снабдени с електронно оборудване за командване, контрол, транспорт, зареждане във въздуха, и за издирване и спасяване. САЩ имат и 9 по-малки самолетоносача, които превозват предимно хеликоптери и апарати с вертикално излитане и кацане. САЩ пращат самолетоносачи по целия свят от Втората световна война насам. Нито една друга държава няма нещо, доближаващо се до това, и единствения руски самолетоносач, подобно на тези, които имат няколко други страни, е много по-малък и може да изпълнява само много по-ограничени мисии с по-малко сили на разположение.

Маршрутът на "Адмирал Кузнецов" от Североморск до Сирия.

САЩ нямат в момента самолетоносач в Средиземно море. Ако тази или следващата администрация реши да действа по-силово в Сирия, те могат да пратят там само за няколко дни "Айзенхауер" от Персийския залив или "Джордж Вашингтон" от Карибско море. те дори могат да решат да разположат там два или три самолетоносача. Френският "Шарл дьо Гол" е вече в източната част на Средиземно море. Той е най-големият и най-съвършен от всички неамерикански самолетоносачи, на чийто борд има две ескадри изтребители "Рафал-М". "Шарл дьо Гол" и самолетите му са и единствената авионосна група, която изцяло взаимодейства с американския флот, и както "Рафал-М", така и Ф-18 могат да кацат и на американските, и на френския самолетоносачи. В случай на противостоене на самолетоносачите срещу руснаците заради забранената за полети зона над Сирия между съвместните американско-френски сили заедно с британските сили, действащи от Кипър, превъзходството на западната коалиция е явно във всяко едно отношение.

Но въпреки всичко това Русия има едно явно предимство. Тя е единствената, взела страна във войната между режима на Асад и бутовниците в Сирия, и действа там. Путин показа, че иска да продължи с глобалните си стремежи. Плаването на "Адмирал Кузнецов" е поредното доказателство. Но руската мощ е ограничена и е ефективна най-вече във вакуума, създаден от ненамесата на Запада в Сирия. Ако бъде изпробвана при противостоене, тя едва ли ще бъде толкова голяма. Старият пушещ самолетоносач е пример за тези граници.

----

* Авторът е коментатор в израелския вестник "Аарец", където е публикувана статията. Той е и кореспондент на сп. "Икономист".