Малцина са предполагали, че лидерът на БСП Сергей Станишев ще разтресе държавата по-силно, отколкото това направи лидерът на ДПС Лютви Местан, чрез който - както е известно -  говори Ахмед Доган. Но се случи. Изявленията на Местан за предсрочни избори до края на годината промениха само настоящата политическа обстановка. Докато инициативата на Станишев за въвеждане на задължително гласуване променя политическата ситуацията за години напред.

Освен това изявлението на Местан до голяма степен беше очаквано. Подобни сигнали започнаха да идват от ДПС веднага след евровота. Докато ходът на Станишев бе изключителна изненада. Очакванията бяха той просто да каже кой от вариантите на ДПС за предсрочни избори приема. Но той се опъна, че тези избори трябва да са не само предсрочни, но и да се проведат по нов регламент.

Вярно, идеята за задължително гласуване не е нова и БСП досега бяха категорично против нея, което поставя партията в леко неудобно положение. Ударът обаче е толкова силен и толкова добре насочен, че обръщането на палачинката ще мине почти незабелязано. Отдавна е известно, че единственият ефективен начин за борба с контролирания вот е повишаването на избирателната активност. Отдавна е известно също така, че това е и единственият начин ДПС да престане да консумира много повече власт, отколкото заслужава. Вярно, партията има железен електорат, но той трудно ще надхвъли сегашното си количество от около 500 000 души. Тези гласове са едно при 50% активност и съвсем друго при 70-80% активност на парламентарни избори. Дори допълнителни 100-200 хил. гласа за ДПС няма да дадат на движението същата тежест, която то има в последните години, не само в този мандат.

Мнозина подценяваха Станишев, но очевидно са бъркали. И може би не трябва да се подценява човек, който в собствената си партия успя да се пребори с Георги Първанов - до скоро непоклатим авторитет на "Позитано" 20 и последният лидер, при който БСП е печелила убедително избори. Станишев се оказа змия в пазвата на ДПС, с каквато Ахмед Доган и комапания все още не са се срещали. В крайна сметка за задължителното гласуване лидерът на БСП има и подкрепата на ГЕРБ, което го прави доста по-добър политик от досегашната представа на обществото за него.

Разбира се, всичко зависи от това дали и как ще се реализира идеята за задължителното гласуване. Вярно, то съществува в 33 страни по света, включително Белгия и Гърция. Пред задължителното гласуване обаче има много рискове, особено като се има предвид не особено качествената изборна администрация у нас. Заради всичко това е възможно ухапването на змията да се окаже просто джафкане на пудел. Това обаче е бъдещето. В настоящето Станишев удари ДПС така, както малцина са го правили и това няма как да му бъде оспорено.