Като на мила и много шумна сбирка на класа. Точно така се чувстваха всички фенове на качествения БГ рок от 90-те на концерта на Б.Т.Р. в зала „Универсиада“, отбелязал едновременно 20-годишнината на групата и новия албум „Защо?“.

Още пред залата беше твърде интересно, защото петорката с милитъри име събра прегръщащи се и радващи се един на друг приятели, невиждали се с години. „Универсиада“ се оказа малка за обичащите групата, а списъкът с колеги, уважили музикантите – твърде голям.

На опашките на влизане можеше да се види цялото знаково деветдесетарско рок-поколение на България - от Митко Кърнев от „Д2“ и Ивайло „Нойзи“ Цветков (който, ако не знаете, преди да стане журналист, също беше рок-певец, б.а.) до лъчезарните Мери и Миро от „Мери бойс бенд“. Предишните БГ генерации също не показаха завист, а дойдоха на крака – от Васко Кръпката, Денис Ризов и Коцето Калки – до „динозаврите“ Йордан Караджов и Кирил Маричков.

Който не беше на опашката, просто беше на сцената – Ясен от „Те“ и Тонто от „Ахат“ помагаха с клавишни, а Мариана Попова (която – също, ако не знаете, пееше в рок банда, преди да стане поп дива, б.а.), удари новия си дует с групата „Несбъдване“. Доста нетрадиционен, доста не-БеТеЕрски лиричен, цигулков и прекрасен... Дори и това не беше най-голямата изненада на фона на песента „100 надежди“, в която рокаджиите свирят със Стоян Янкулов-Стунджи на тъпан и гайдаря Кирил Николов.  Парчето е по текст на Александър Петров и дава признаци, че за него ще се говори дълго. Както вече се говори (и пее) за песента  „Забравената нежност“ - тоталният хит на новия албум, презентиран още миналата година, но издаден чак сега.

И за да няма повече изненади, Б.Т.Р. удариха на познатото си ниво „машина“ - с опит и перфекционизъм, трупан с години и стотици концерти. Прочутото им старание всичко да е тип-топ (ако не знаете, така се е казвала първата група на китариста Славчо Николов, б.а.), се беше отразил на уникалната за българските стандарти сцена, с мултимедия, пироефекти и чутовен звук.
Ако не знаете – беше страхотно!