Правителството одобри разрешение за стартиране на конкурс за търсене на нефт и природен газ в Северозападна България. Това е едно от решения на редовното заседание на Министерския съвет днес, съобщи правителствената информационна служба. Причината - заявен инвестиционен интерес към „Блок 1-25 Враца-запад“. Площта му е 4886 кв./км. Разрешението ще е за сондажи в продължение на 5 години като инвеститорът ще може да го удължи маскимум с още 4 г. - два пъти с по 2 г. 

Предложенията на кандидатите в конкурса за търсене нефт ще бъдат оценявани според работните им програми, инвестициите им и грижата за околната среда, както и с качества на самите фирми като  обучение, управленски и финансови възможности на кандидатите.

Новината идва, след като френската компания "Тотал" обяви първи резултати от сондажите в Черно може, според които има залежи на нефт, но още не е ясно какъв е обемът им.

Решението за стартиране и параметрите на конкурса ще бъдат обнародвани в Официалния вестник на ЕС, „Държавен вестник”, на електронната страница на Министерския съвет, както и в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и София, на чиято територия се намира „Блок 1-25 Враца-запад“.

Министерският съвет удължи и срока за търсене на нефт и природен газ в „Блок 1-17 Овча могила“. Той е разположен на територията на областите Плевен и Велико Търново. Проучванията се правят от фирмата „Проучване и добив на нефт и газ“ АД. В мотивите за пише, че при положителен резултат от проучването ще се постигне развитие на пазара на природен газ, осигуряване на нуждите на промишлеността, откриване на нови работни места и постъпления от концесионни плащания.