Отменено е разрешението за строеж за надстрояване на едноетажното тяло пред х-л "Маринела". Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Заповедта е издадена на 31 октомври от началника на Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Югозападен район, поради основателност на протеста на прокуратурата.

Разрешението за строеж се отнасяше за казино в бившия хотел "Кемпински-Зографски", сега собственост на Ветко и Маринела Арабаджиеви. То бе издадено от главния архитект на район "Лозенец" в Столичната община, но по-късно се разбра, че това не е било в неговата компетентност, защото строежът е от втора категория.

При проверка през април 2016 г. органите на ДНСК установиха, че строителството се извършва без да са одобрени технически проекти. На 16 май бе издадена заповед за спиране на строежа и достъпът до обекта бе забранен.

През август строителният контрол констатира, че обектът е захранен незаконно с електроенергия. Служители на ЧЕЗ прекъснаха електрозахранването, а ел. таблото бе запечатано. Малко по-късно строителният контрол спипа четирима души да работят по надстройката, чието изграждане бе замразено. Те били служители на фирма, наета за изграждането на отоплителна и вентилационна инсталация.

Във връзка с установените нарушения бе подаден сигнал до прокуратурата за протестиране на разрешението за строеж пред началника на РДНСК Югозападен район. Това бе сторено от Софийската градска прокуратура. Изнесени са твърдения, че са налице достатъчно данни и доказателства за нищожност на разрешението и в крайна сметка то падна.

Заповедта за отмяна на разрешението е в процес на връчване на заинтересованите лица.