Анди Мъри вече е №1 в мъжкия тенис. В понеделник шотландецът ще оглави ранглистата на АТП, независимо дали в неделя ще победи Джон Иснър (САЩ) на финала на турнира в Париж.

Смената на караула на върха стана възможна след отпадането на Новак Джокович на четвъртфинал от Марин Чилич и класирането на Мъри на финал. Днес той стигна до прекия сблъсък за поредна титла този сезон без игра - Милош Раонич отказа да играе заради контузия.

Царството на Ноле продължи повече от две години - той стана №1 на 7 юли 2014 г. Това означава 122 седмици. Слабата му форма от лятото насам - след триумфа на "Ролан Гарос", и силните изяви на Мъри обаче доведоха до промяна.

Анди е първият британец, който става №1 при мъжете в ранглистата на АТП. Тази година той за втори път спечели "Уимбълдън" и ликува като олимпийски шампион в Рио. Мъри игра на финалите на 11 от последните 12 турнира, на които участва - феноменално постижение.

Анди Мъри е 26-ият тенисист, оглавил ранглистата от въвеждането й през 1973 г. И вторият най-възрастен - на 29 г. №1 по този показател остава Джон Нюкъмб - на 30 г.