От няколко дни в спортните (и не само) среди на Америка се коментира мярката, която един от най-престижните университети в света - "Харвард", приложи на мъжкия си отбор по футбол ("сокър"). 

Тимът бе изваден от първенството на лигата Айви заради сексизъм, проявен към женския футболен отбор на университета.

Скандалът избухна, след като вестникът на елитното учебно заведение "Харвард Кримсън" тиражира документ от 2012 г., озаглавен като "Доклад за селекция". В текста личат пиперливи коментари по адрес на женския състав и най-вече за новите попълнения, приети преди началото на учебната година.

Има снимки, а към тях фигурират сексистки оценки за футболистките. Паралелно с тези, които описват качествата им в играта.

Нито една от състезателките-студентки не е подмината.

Спред Дрю Фауст, президент на "Харвард", ръководството на учебното заведение разполага с доказателства, че такива "доклади" са правени не само през 2012 г. Явлението не е изолирано.

До документа са имали достъп треньори, мениджъри, скаути, футболисти и т.н. и т.н. Има данни, че е пращан по имейли.

А наказанието е много тежко, тъй като "Харвард" водеше в класирането на лигата си и се нуждаеше само от една победа, за да си осигури място в националния шампионат на колежанската атлетическа асоциация на САЩ (NCAA). Тези първенства често привличат повече публика и предизвикват по-голям интерес и психоза, отколкото професионалните.

Вчера мъжкият отбор излезе с извинение във в. "Харвард Кримсън". 

А след публикуването на "доклада" няколко вече бивши студентки, играли в женския отбор през 2012 г., на свой ред тиражираха обща позиция под заглавието "Силни заедно".

Дамите пишат, че не са изненадани от коментарите. Те казват, че са ги чували с ушите си от страна на мъжете и, че години наред тази практика се е приемала като нещо нормално в "Харвард". Заедно със сексуални намеци, неприлични предложения край терена и т.н. и т.н.

Накрая те призовават футболистите от мъжкия отбор да се присъединят към позицията им, за да се "изкорени порочната култура на съблекалнята".