Първата свободна търговска зона в рамките на инициативата "16+1" (Централна и Източна Европа плюс Китай) ще бъде изградена в България. Това стана ясно по време на агробизнес форум, открит от заместник-министърът на земеделието Васил Грудев в рамките на 14-то Международно изложение за търговия със земеделски продукти в Кунмин, Китай.

Тристранното споразумение за зоната бе подписано по време на събитието от Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство (ЦНСС) между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Документът предвижда привличане на минимум 50 млн. евро инвестиции в "Тракия икономическа зона" край Пловдив. От китайска страна средствата ще се осигурят от ACN Worldwide Shanghai.

ЦНСС ще координира и насърчава реализацията на проекта. Той ще заеме над 10 дка терен, на който ще бъдат изградени търговски и складови площи, офиси, инфраструктура.

В рамките на международното изложение се проведе и дискусия за годжи бери и храните, свързани с полезното растение.

Земеделските министри от инициативата "16+1" подписаха и меморандум за сътрудничество в областта на селскостопанската техника, иновациите и въвеждане на съвременни технологии в земеделието. Документът ще даде възможност за засилване на технологичния обмен и обучение на персонала във всички области на селското стопанство - растениевъдство, животновъдство, рибарство, техника и др.

Предвижда се и изграждане на Демонстрационен парк за иновации в земеделието. Страните се ангажират да го изградят, като идеята е в в него да се представят нови технологии в областта на сеитбата, животновъдството и аквакултурите и др.