"Ако загубим балотажа, надявам се, че няма, ние излизаме от управлението". Това заяви премиерът Бойко Борисов и уточни, че в такава ситуация ще се тръгне към предсрочни избори.

Така в нощта на президентските избори той тотално смени позицията си, изразявана многократно преди това, че ще подаде оставка, ако претендентката на ГЕРБ Цецка Цачева не е първа на първия тур.

"От политическите партии ГЕРБ се представи най-добре. Всички останали са в коалиции, инициативни комитети, скрити зад какво ли не. Нека да видим и крайните резултати какви са. Разликата е около 1%. Ще изчакаме да видим крайния резултат. Мисля, че г-жа Цачева и контраадмирала направиха доста добра кампания. Очаквах повече от реформаторите. Мобилизраме се максимум, има една седмица за втория тур. Извадихме си поуки от някои места, където имахме по-слаби участия", каза още Борисов.

Според него 14% от Реформаторския блок са гласували за Радев, което не им прави чест.

"Понеже имаме морал, дори да има инициативен комитет по-добър от нас, това означава да отидат и да управляват. Казах, ако ГЕРБ не е първа политическа сила. Да сме в оставка по време на избори за втори тур?"

Така Борисов коментира думите си от преди изборите, че ще подаде оставка още на първи тур.

"Ако загубим балотажа, ще излезем от управлението. Няма как да подадем оставка в седмицата преди балотажа, говоря, ако загубим като партия на първи тур, ние не сме загубили като партия. Не съм се отметнал от думите си, не искам да създам какофония за една седмица в парламента. Още не сме загубили. Има втори тур. След него ще говорим ще има ли оставка", каза Борисов.

Кандидатката за президент Цецка Цачева призова всички граждани да си спомнят тоталитаризма. Тя каза, че се обръща към всички активни хора в България. Според нея е възможно при окончателните резултати вотът да се обърне.

Тя призова хората да си спомнят за управлението на БСП и ДПС, при което България е била в международна изолация и не се е възползвала от европейската солидарност.

"Обръщам се към всички, които не искат БСП и ДПС да правят бъдещето на българския народ. Искам да призова за втори тур всички граждани, които помнят тоталитаризма, които знаят за какво става дума, младите да се допитат до своите родители какво е било и да излязат да гласуват. Младите са нашата естествена среда. Важни са, защото ние сме за развитие на бизнеса", каза Цачева.