Група С ("Ц") на световните финали в Бразилия със сигурност е най-равностойната. Нито един отбор не е изявен фаворит. За разлика от всички останали квартети, в някои от които има и по два фаворизирани състава. 

Представени са четири континента - Европа, Южна Америка, Африка и Азия. А и на осминафиналите съдбата на прескочилите групата изглежда много тежка, защото се преплита с "Д", в която са Италия, Англия, Уругвай и Коста Рика. Чарът на световните първенства е, че нерядко изненадите са поднасяни от по-малки отбори, останали извън радара на големите очаквания. Вижте кратък обзор на компанията, плюс прогнозата ни.

Колумбия

Страната понесе тежък удар с контузията на Радамел Фалкао. Жалко, че няма да можем да гледаме специално този футболист по терените в Страната на кафето. Селекционерът Хосе Пекерман чака до последно, но още отрано е бил информиран, че топ стрелецът няма да е на линия.

Въпреки това шансовете на латиноамериканците да преодолеят първата фаза никак не са за отписване. Много са случаите в миналото как подобни липси са мобилизирали даден отбор и някак празнината се е оказвала преодолима. Колумбия играе доста приятен, атрактивен футбол и ако не друго, може да порадва окото.

"Лос Кафетерос", както ги наричат, не са се класирали на мондиал от 1998 г. във Франция, като преди това бяха сред най-силните на планетата три пъти поред. Още тегне спомена от трагедията със защитника Андрес Ескобар, застрелян в бар заради автогола си срещу САЩ в предварителната група на финалите през 1994 г. Онова поколение на колумбийците бе считано за много силно, но не успя да остави диря на най-големия футболен форум. Селекционерът Хосе Пекерман пък има четвъртфинал, начело на първия състав на родината си Аржентина от "Германия 2006".

А в селекцията му все пак личат интересни футболисти, които се подвизават в някои от най-силните отбори в Европа и Аржентина. Като например Кристиан Сапата ("Милан"), Едер Баланта ("Ривър Плейт"), Камило Сунига ("Наполи"), Фреди Гуарин ("Интер"), Хуан Фернандо Кинтеро ("Порто"), Джеймс Родригес ("Монако"),  Карлос Бака ("Севиля")...

Шанс Колумбия да прескочи групата: 35 процента.

Кот д'Ивоар

Много силен тим, в който има както "стари кучета", така и доста интересни и жадни за изява млади футболисти. Все нещо не достига на "слоновете" за паметен пробив на голямо първенство. Очакванията и сега са много големи. Не може да е друго, когато в състава ти личат футболисти като Коло Туре ("Ливърпул"), Яя Туре ("Манчестър Сити"), Дидие Дрогба ("Галатасарай"), Саломон Калу ("Лил")... Бразилия е може би последният им шанс да влязат в историята на световно първенство.

Френският селекционер Сабри Ламуши имаше доста трудна задача да подбере 23-мата, наложи се да остави извън сметките известни имена. Той първи ще си замине, ако африканците се провалят. Това означава стягане на куфарите още в груповата фаза. 

Шанс Кот д'Ивоар да прескочи групата: 25 процента.

Гърция

Винаги корав съперник, който разчита не на единици, а на отборен дух, движен от прагматични действия и мисъл повече за защитата. Интересно дали тази стратегия ще помогне на "елините" срещу отбори, които изповядват далеч по-атакуващ футбол като Кот д'Ивоар и Колубмия. 14 от играчите на португалския селекционер Фернандо Сантуш се подвизават в европейски клубове като "Борусия" (Дортмунд) - защитникът Сократис Папастатопулос, "Рома", "Верона", "Болоня", "Торино", "Фулъм", "Селтик"...

Целта пред Сантуш е класиране сред 16-те на осминафиналите. Групата го позволява, всичо останало ще се приеме като крах.

Шанс Гърция да прескочи групата: 20 процента.

Япония

Селекционерът Алберто Дзакерони няма да има нищо против да се изправи срещу тима на родината си Италия в първия плейоф. А и за азиатците важи това, което и за останалите в група "Ц" - гонят най-доброто си класиране на световни финали.
Треньорът трябва да се справя с много проблеми дни преди шампионата заради контузени и заболели основни единици.

Най-тънкият момент пред японците е, че някои от титулярите им изпратиха слаби сезони в клубните си отбори. Като например Шинджи Кагава ("Манчестър Юнайтед"). Понякога това е за добро, защото такива футболисти са съхранили силите си и изригват на световно и европейско, докато игралите постоянно и силно са поизцедени. Плюс в тази връзка е средната възраст на азиатския отбор - една от най-ниските сред 32-та финалиста. Поне според нас групата ще прескочат Колубмия и Кот д'Ивоар. 

Шанс Япония да прескочи групата: 20 процента.

Очаквайте утре обзор за прелюбопитната група "Д".