Мел Гибсън, Натали Портман и Том Ханкс са сред знаменитостите, отличени на Холивудските филмови награди. Събитието самó се титулува като начало на т.нар. Сезон на отличията, но някои кино-наблюдатели приемат това скептично.

За най-добър режисьор на церемонията бе обявен Гибсън – за драмата за Втората световна война „Възражение по съвест“. Това, според Би Би Си, е знак, че Гибсън е приет обратно от индустрията след над десетилетие в немилост заради поредицата антисемитски скандали, в които той обвиняваше евреите за всички беди по света.

Най-добра актриса стана Натали Портман за ролята си на Джаки в едноименния филм. В него тя се превъплъщава в съпругата на Джон Кенеди в дните след убийството му. Сред актьорите отличието за главна роля получи Том Ханкс в „Съли: Чудото на Хъдсън“.

Най-добра актриса стана Натали Портман за ролята си на Джаки в едноименния филм

Най-добра актриса стана Натали Портман за ролята си на Джаки в едноименния филм

Победителите бяха обявени предварително, без списъци с номинации. Много от отличените филми все още не са имали своите официални премиери, а са били показвани само по фестивали. Призьорите се избират от анонимно жури.

Нито един от тези смущаващи фактори все пак не спря някои от най-големите имена на Холивуд да присъстват на церемонията. Неин водещ тази година бе телевизионният водещ Джеймс Кордън, който дори се пошегува в един момент, че се раздават „фалшиви награди“. Вечерта бе белязана и с редица препратки към предстоящите във вторник президентски избори в САЩ. Кордън например описа отличията като „последните награди преди апокалипсиса“.

Робърт де Ниро, със статуетка за комедия за филма The Comedian („Комедиантът“), сравни Доналд Тръмп с „напълно лудия“ генерал Джак Рипър от класическия „ Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба“ на Стенли Кубрик.

Робърт де Ниро с дъщеря си Дрена

Робърт де Ниро с дъщеря си Дрена

Никол Кидман спечели приза за поддържаща роля при дамите за Lion („Лъв“), а Хю Грант при мъжете – с „Флорънс“. Неговата победа бе представена от Анди Макдауъл, с която Грант си партнира в „Четири сватби и едно погребение“ от 1994-а.

Британската актриса Наоми Харис получи отличието за пробив за работата си в Moonlight („Лунна светлина“), а Лили Колинс, дъщерята на певеца Фил Колинс, прие наградата „Нов Холивуд“ за „Правилата не важат“.

Официално е прието, че Сезонът на наградите в Холивуд започва с обявяването на номинациите за „Златен глобус“ (тази година на 12 декември) и завършва с кулминацията си в нощта на Оскарите. Тя предстои на 27 февруари 2017 г.

Лили Колинс

Лили Колинс

Матю Макконъхи

Матю Макконъхи

 

Мел Гибсън с Винс Вон

Мел Гибсън с Винс Вон

Никол Кидман с Дев Пател

Никол Кидман с Дев Пател

Сър Бен Кингсли със съпругата си, бразилската актриса Даниела Лавендър

Сър Бен Кингсли със съпругата си, бразилската актриса Даниела Лавендър

"Площад Славейков"