Реформаторският блок загуби принципите си. Тези, които сме в опозиция, продължихме да ги носим, докато другите се задоволиха с играчките на властта и с лъскавите предмети на властта. Това заяви пред БНР депутатът от Гражданския съвет на РБ Гроздан Караджов.

"На хората им дойде до гуша да ни гледат в това двояко състояние – от една страна с властта, от друга страна – не сме. Хората не могат да разберат тази позиция. Това е една огромна вина, която носим, и лично аз. Реформаторският блок (РБ) престава да съществува в онзи вид, в който е познат на обществото", подчерта Караджов.

Според Караджов форматът е бил несполучлив.

"Преди всичко съм склонен да търся вина в себе си, в хората, които участвахме най-активно през тези три години в съществуването на РБ. Нашата позиция да бъдем против управлението, да бъдем опозиция на управлението, за съжаление не изпълни реформаторските обещания, които РБ даде в началото. Ние смятаме тази позиция за правилна и мисля, че това е финалният разлом, който раздалечи частите на РБ и ясно ги очерта", обясни Караджов.

Според него опозиционното крило в Блока вярва в съдебната реформа и в реформата на службите, докато онези, които са останали в управлението са за фасадни реформи.

"За нас съдебната реформа не е само думи, които сме обещали на хората. Ние наистина вярваме в нея и то в частта, в която радикално се променя Конституцията, в частта, в която искаме реформата на правосъдието изобщо да бъде направена по начин, по който да се изключват възможностите за задкулисни влияния или поне да бъдат ограничени до максимална степен. Реформата, която се проведе у нас, е само фасадно направена", каза Караджов.

На въпрос дали остава в политиката той отговори:

"Изключително трудно е в момента да се намерят принципни хора, които биха пожертвали постове, биха пожертвали облаги, за да се запази принципа. Все по-трудно ми е да намирам съмишленици и съратници. Десният човек по това се различава: той отива и награбва трудностите, отива да оправя света. Напоследък съм се нагледал на случаи в българската политика, в които всеки загърбва истинския проблем и се занимава с нещо хубаво, луксозно, да харчи някакви бюджети, които са пари на хората. Аз това не го разбирам. Ако съдбата ми предлага само такъв вариант, нямам работа в такъв вариант да се самообслужвам. Ако има битка, ако ще се правят реформи, всеки, който ме познава от 89-а година насам знае, че където е битката, там съм и аз".

Очаква се днес Гражданският съвет на РБ да обсъди и посланията си за втория тур на президентските избори, след като вчера Изпълнителният съвет на коалицията, без ДСБ, подкрепи Цецка Цачева, а Меглена Кунева дори призова за мобилизация зад номинацията на ГЕРБ.