Лидерите на Еврпейския съюз поздравиха новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и му казаха, че връзката между ЕС и САЩ днес са по-важни отвсякога.

В предизборната си кампания обаче Тръмп даде да се разбере, че е за по-малък ангажимент на САЩ към Европа.

"Стратегическото партньорство между Европейския съюз и Съединените щати се коренѝ в нашите споделени ценности на свободата, човешките права, демокрацията и вяра в пазарната икономика - пишат председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер в послание до Тръмп. - Днес е по-важно от всякога да засилим трансатлантическите връзки. Само като си сътрудничат тясно, ЕС и САЩ могат да продължат да са фактор в посрещането на безпрецедентни предизвикателства като "Даеш", заплахите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, климатичната промяна и миграцията...Бихме желали да се възползваме от тази възможност да ви поканим да посетите Европа за среща на върха ЕС-САЩ колкото по-скоро ви е удобно".

В държавите членки и в НАТО реакциите бяха смесени - от ликуване в популистката периферия до сдържаност сред традиционния център. Акциите на европейските фондови пазари тръгнаха надолу при отварянето на борсите тази сутрин, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че "лидерството на САЩ остава важно както винаги и че силна НАТО е добра за САЩ".

"Воденият от САЩ съюз е нужен, за да защитава САЩ точно толкова, колкото да защитава и Европа", заяви Столтенберг.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че ще бъде "бдителен и откровен със САЩ по международните въпроси".

"Победата на Тръмп показва, че Франция трябва да е по-силна, а ЕС да е единен", каза Оланд.

Британия и САЩ има специални отношения, основаващи се на свободата, демокрацията и предприемачеството, подчерта в реакцията си британската министър-председателка Тереза Мей. Тя подчерта, че очаква да работи с Тръмп за доизграждане на отношенията.

"САЩ и Британия ще останат силни и близки партньори в търговията, сигурността и отбраната", каза тя.

Изборът на Тръмп ще направи "по-трудна" работата за Европейския съюз, каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Ще бъде по-трудно отколкото с предишните администрации, но той е свободно избраният президент", каза Шулц по радио "Европа 1". "Трябва да уважаваме бъдещия президент на Съединените щати ... Надявам се, че ще намерим начин да си сътрудничим".

Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини беше оптимистка, че ЕС и САЩ ще продължат да работят заедно.

"Връзките между ЕС и САЩ са по-дълбоки от всички политически промени. Ще продължим да работим заедно, преоткривайки силата на Европа", написа тя в туитър.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който беше първият европейски правителствен ръководител да изрази ясно предпочитание към Тръмп по време на кампанията, го поздрави с възторжен пост във фейсбук: "Каква голяма новина! Демокрацията още е жива!"

Орбан е против европейските квоти за прием на бежанци. Той заяви през юли, че плановете на Тръмп да ограничи миграцията са "жизненено важни" за Унгария, докато тези на кандидатката на демократите Хилъри Клинтън били "убийствени".

Крайнодясната партия "Златна зора" в Гърция също приветства победата на Тръмп като победа "срещу нелегалната имиграция и в полза на етнически чистите нации".

"Това е победа на силите, които се противопоставят на глобализацията, борят се против нелегалната миграция и са за етнически чисти държави, за самодостатъчност в националната икономика", каза говорител на партията в изявление разпространено в YouTube. "Започва велика глобална промяна, която ще продължи с надмощието на националистите в Австрия, на Марин Льо Пен във Франция и на "Златна зора" в Гърция".