"За първи път и аз не се поддадох на популизма. Търсех най-подходящия човек, най-знаещия, а не най-харизматичния, или най-харесвания, или най-рейтинговия. Исках всеки да си стои на мястото, за което е бил избиран. Фандъкова преди 1 година беше избрана за кмет, и Николов, и Томислав Дончев. Партията очакваше аз да съм кандидат за президент. След това очакваше Фандъкова да номинирам. Самата партия щеше да се вдигне много повече. След това Томислав Дончев, Митко Николов... Г-жа Цачева е доста по-симпатична от много лидери в Европа".

Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред бТВ грешката, която според него е допуснал за президентските избори, да издигне специалист по законите, а не харизматичен кандидат.

"Аз съм си направил изводите за мен. Снощи до късно се карах на доста от кметовете, на дейците на ГЕРБ на някои места се оптиват да плашат. За всеки има алтернатива. За всяко управление има алтернатива. Даже винаги съм цитирал дядо ми: "И без петел ще съмне". Старахме се много, старахме се истински. Грешката за този резултат е изцяло моя", каза още Борисов.

Борисов отдели много време на резултатите от референдума, иницииран от Слави Трифонов. Той каза, че ГЕРБ ще подкрепи всички въпроси от допитването, независимо дали ще бъде задължително.

"Референдумът беше направен в един ден с изборите. Направихме го в дните за избори на президент. Дори най-големите ни приятели се обидиха, че им затворихме за два дни центъра на града, за да си направи Слави концерт. Винаги съм се съобразявал с мнението на народа. Би било груба грешка сега ЦИК за 13-15 хил. гласа да се захваща за буквата и да брои бюлетини. Ще подкрепим и трите въпроса, аз гласувах за референдума. Единият от тях, за 1 лв. на глас партийна субсидия ще доведе олигархията пряко в управлението на страната. ГЕРБ се е създал без 1 лв. Сегашните субсидии и мажоритартни избори бяха въведени от БСП и ДПС, те не очакваха, че ние ще победим. От днес нататък партия ГЕРБ ще работи субсидията да бъде 1 лв. на глас. След като 3,5 млн. искат да е така", каза Борисов.

Той спомена и намаляването на депутатите на 120, макар този въпрос да отпадна от референдума в неделя.

"Искам уважаемият г-н Трифонов да си направи партия и да дойде да носи управленска отговорност. Мислите ли, че имам сън нощно време, когато съм седнал с Ердоган или ще имам разговор с президента Путин, или с държавния секретар Кери да говоря по енергийните въпроси. Властта не е никакво удоволствие, не носи нищо, освен свръхнапрежение. Дори на Слави Трифонов колите са в пъти по-хубави от 5-годишните коли на НСО. Да видите какви пари са похарчени досега. Тези пари, когато няма партийните субсидии ще започнат куфарчетата и олигарсите директно да влизат в политическите партии. Можеше да ги направим по-малки, но сега няма - 1 лв.! ГЕРБ може да работи без пари. ГЕРБ ще подкрепя абсолютно трите точки в парламента и ще се бори в парламента те да минат. Щом като искаме от 240 да има 120 депутати. Новите проекти задължително ще включват и политическите партии. с болка го казвам, но след като се отдадохме на популизма - добре.  Аз по-умен ли съм от тези 3,5 млн. - не съм", каза Борисов.

Според него Трифонов вече е много повече от партия. Борисов призна, че песните му са хубави, той ги слуша и го смята за прекрасен артист..

"Патриотите направиха 500 хил. гласа, защото могат да си говорят каквото им дойде наум", каза още Борисов.

Той отбеляза, че на изборите в "Младост" БСП е трета политическа сила и именно за това не смеят да се радват много на победата си на президентските избори.

Борисов коментира и изявлението, че ще подаде оставка след първия тур, ако ГЕРБ не е на първо място, което в крайна сметка не спази.

"Всички ме помолиха в партията с една седмица. Аз още в неделя подавам оставка. Не беше честно, за една седмица нищо не ме бърка. Някой се мисли, че след като съм казал с една седмица всичко се променя", каза Борисов.

На въпрос, че е обещал да подаде оставка на първи тур, а на втория тур Цачева може да спечели Борисов отговори:

"Е, да спечелим изборите и да подадем оставка. Да, може би не съм преценил правилно, може би е трябвало да помисля повече като залагам правителството срещу този избор" .

Борисов каза, че много добре е усетил знака, даден му от българите - че "не трябва винаги да мислим, че това, което правим, е най-правилно". И допълни, че се замисля дали да продължава да строи инфраструктурни проекти.