Михаил Горбачов е в болница след "планирана, маловажна хирургична интервенция", съобщава Асошиейтед прес. По време на интервенцията на бившия съветски лидер е поставен пейсмейкър. Говорителят му Владимир Поляков коментира, че Горбачов се храни нормално и се очаква да бъде изписан съвсем скоро.

През септември Михаил Горбачов, който е на 85 години, отмени пътуване в чужбина по лекарска препоръка.

От няколко години насам Горби страда от тежък диабет, заради който бе хоспитализиран през 2014 г.. Той претърпя и тежка операция на гръбначния стълб в Германия.

Мнозина смятат Горбачов за главен виновник за разпадането на СССР и социалистическия лагер. Не са малко и днес хората, които мислят, че той трябва да бъде съден за предателство.

Когато на 19 август 1991 г. срещу него бе извършен неуспешен опит за преврат, много комунисти в целия свят посрещнаха със задоволство новината. Управляващата в този момент в България БСП не подкрепи официално преврата, но в началото не посмя да се противопостави на него.

Михаил Сергеевич оглави СССР и ЦК на КПСС през 1985 г. Той бе доста по-млад от тримата предишни лидери - Леонид Брежнев, Юрий Андропов и Константин Черненко. При Горбачов в СССР бе дадена гласност на събитията. Започна и т. нар. перестройка с цел демократизация на обществото и търсене на изход от тежката икономическа криза. В крайна сметка обаче всичко завърши с разпадането на СССР в края на 1991 г. Горбачов остана в историята като последния съветски лидер и като първия и единствен президент на СССР.

Изненадващо Горби, който някога заклейми съветските агресии в Унгария и Чехословакия, подкрепи анексирането на Крим от страна на Русия.