Кметът на Банско Георги Икономов обяви бедствено положение. Река Глазне преля край Банско и Разлог заради поройния дъжд, който падна през последното денонощие.

Реките Глазне, Бъндеришка и Демянишка са прелели в района на Национален парк Пирин. На няколко места водите на Глазне са излезли от коритото и са залели земеделски площи, ски съоръжения, заведения за обществено хранене. Отнесен е дървеният мост в горната част на града.

"Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали така въобще... Реката влачи дървета, камъни, огромни количества. Пробила е на доста места в горното течение, над местността "Пещерите". Тече по ски пътя, имаме наводнени две заведения. Имаме огромно количество техника, но за съжаление в момента реката ни надвива", обясни Икономов.

Кметът не изключи варианта за евентуална евакуация на близките до реката сгради и къщи в западната част на града. Населението на Банско е уведомено за извънредната ситуация. За тревожни сигнали по поречията на реките на територията на общината, гражданите могат да обаждат на дежурен телефон: 0749 88622.

Река Глазне преля край село Баня, община Разлог, около 11.00 ч. Наводнени са околните селскостопански и земеделски имоти. На място са екипи на Гражданска защита, представители на община Разлог. Кметът Красимир Герчев също е на място. В момента се извършват дейности по укрепване, за да не бъде залят пътя за Велинград.