Стотици хиляди, а според някои почти един милион души, излязоха по улиците на Сеул, за да настояват за оставката на президентката на Южна Корея Пак Кън-хе. Това е третият пореден уикенд на протести заради обвиненията в задкулисие и тъмни сделки.

Пак Кън-хе призна, че е позволила на своя приятелка да участва във взимането на решения, без тя да е заемала подходяща позиция. Става дума за Чой Сун-сил, която е в центъра на корупционен скандал и в момента е обвиняема за измами и злоупотреба с власт.

"Ройтерс“ за съобщава за половин милион протестиращи в центъра на Сеул днес. Според участници в протестите хората може да са значително повече.

По улиците на корейската столица излязоха цели семейства, студенти, млади родители с детски колички. Агенциите съобщават за хора в инвалидни колички и посочват огромната разлика между този протест и предишни демонстрации в Южна Корея.

Хората скандираха „Оставка! Оставка! Подавай оставка!“

„Разбира се, че трябва да подаде оставка“, казва пред „Ройтерс“ Юн Сун-хи, 42-годишна проектантка, която е на протеста със съпруга и двете си дъщери. „Вярвам, че имаме нужда от нов човек, който да ни изведе от всичко това, някой по-добър от нея“.

Протестите започнаха преди две седмици след първото признание на Пак Кън-хе на 25 октомври, че наистина е търсела съветите на своята приятелка Чой Сун-сил. Това предизвика обществено недоволство и подозрения за ролята на тайния доверен съветник на президента.

Пак Кън-хе опита да се извини втори път и покани парламентарната опозиция за преговори за съставяне на ново правителство, но това не успокои обществото. Представителите на основните опозиционни партии също се включиха в протестите. Те настояват президентката да напусне властта. Все още обаче няма формална процедура по импийчмънт в парламента, допълва „Ройтерс“.

Одобрението към президентката върви бързо надолу, показват данни от социологически проучвания. Според „Галъп Корея“, която няма общо с американската „Галъп“, само 5% от корейците одобряват своя президент – това е най-ниското равнище от 1988 година насам, когато са правени първите измервания.

Досега всички президенти са успявали да довършат 5-годишния си мандат. Много е вероятно Пак Кън-хе да е първият държавен глава на Южна Корея, който ще се оттегли преждевременно.