Американският вестник „Ню Йорк таймс“ коментира в последния си брой изборите за президент в България и Молдова и ги описва като обвързани събития. В България изборите спечели Румен Радев, а в Молдова – Игор Додон. Западната преса определя и двамата като „проруски“.

Двата избора са поредното доказателство, че национализмът е във възход на много места по света и носят поредна доза добри новини за президента на Русия Владимир Путин, чиято цел е да отслаби връзките между страните от Европейския съюз и да ерозира международните санкции срещу Москва“, пише в анализа си американският вестник.

„Ню Йорк таймс“ припомня как Путин „сърдечно е приветствал избирането на Доналд Тръмп в САЩ“.

„Растящият национализъм, захранван от отхвърлянето на западните либерални ценности и разпалван от най-голямата бежанска криза от Втората световна война насам, изтъни още повече връзките между някои от страните членки на ЕС, а популистките искания за национален суверенитет все повече потапят призивите за единство на Запада“.

Американският вестник допълва, че в същото време страните продължават да са силно корумпирани, а икономиките им продължават да изостават от Запада. Това е накарало „част от избирателите в региона да погледнат по-благосклонно към Путин“.

"Когато бе попитан коя столица възнамерява да посети първо – Москва или Вашингтон, Радев каза, че възнамерява да има близки отношения с двете столици и похвали Тръмп за неговото по-топло отношение към Путин“.

Изданието цитира и още думи на Румен Радев от пресконференцията след края на изборния ден, сред които надеждата му за мирно разрешаване на конфликтите в Сирия и Украйна. „Ню Йорк таймс“ припомня, че президентският пост и в България, и в Молдова няма много правомощия, а властта е в ръцете на министър-председателя.

"Както и други популисти, Радев говори остро срещу имигрантите и обеща да не позволи България да се превърне в „имигрантското гето на Европа“. Той също се ангажира да поправи отношенията с Москва и да настоява за сваляне на международните санкции срещу Русия, които бяха наложени след анексирането на Крим. България остава силно зависима от Русия в енергетиката, търговията и туризма“, пише „Ню Йорк таймс“.