Правителството няма да оттегли бюджета за 2017 г. Това каза за Клуб Z финансовият министър Владислав Горанов. Новината обаче бе предшествана от интервю на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова, в което тя заяви точно обратното.

Законопроектът вече мина през обсъждане на първо четене в бюджетната комисия в НС, а за утре са насрочени заседания на останалите комисии със същия дневен ред. Пред investor.bg. обаче Стоянова заяви, че бюджетът ще бъде оттеглен. Тя обясни, че оттеглянето на бюджета е най-логично и благоприятно за страната. Според нея не е коректно да се налагат политики, които не са приоритет на новото мнозинство в парламента след вота. Тя изтъква, че Законът за публичните финанси предвижда възможност за такива ситуации и държавата няма да остане без бюджет - изпълнява се бюджетът за 2016 г. на части, докато не бъде приет нов такъв. Тази разпоредба от закона не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание. Според Стоянова новото правителство може да ползва рамката на този бюджет, когато прави своя за 2017 г.

Намек за неприемане на Бюджет 2017 даде в изборната нощ и премиерът Бойко Борисов. По думите му в действащия парламент проектът на кабинета нямало как да получи подкрепа, защото ГЕРБ и частта от Реформаторите, които останаха във властта, нямат нужното мнозинство.

От БСП и ДПС обаче заявиха, че това е неправилен и безотговорен ход, който следва политиката "след мен и потоп" и има за цел да отмъсти на избирателите за загубата на ГЕРБ на президентския вот.

Зам.-шефът на ДПС и на парламента Алиосман Имамов коментира пред Клуб Z, че не е правилно бюджетът да бъде оттеглен.

"Откъде знаят, че няма да има мнозинство? Има нова политическа ситуация, при която отношението към бюджета може да се промени. При всички положения следващото правителство, каквото и да е то, трябвd да има бюджет. Според мен не е правилно да бъде оттеглен. Следващото правителство ще бъде временно. Трябва да остане този бюджет, да бъде приет с някакви корекции и да се търси консенсус на всички парламентарни сили. Да бъде приет до края на годината, какъвто е законът", коментира Имамов.

Още по-критичен бе депутатът от БСП Румен Гечев.

"Г-жа Стоянова казва това, което й е нареди г-н Борисов. Той снощи даде да се разбере, че ще следва политиката "след мен и потоп". Това е някаква форма на отмъщение на избирателя", заяви Гечев.

Той също припомни, че съгласно конституцията и законите ако не се приеме нов бюджет, 2017 г. започва със същия бюджет като 2016 г.

"По принцип за 2017 г. това, което са внесли те, е един счетоводен документ - взел Кольо, дал Кольо. Копие на миналата година без никакви нови политики. Само малко повече парички тук и там, но и това не е проблем. Разликата в разходите е 2-3- млрд. Но те тази година замразиха 5 млрд. от разходите и не ги похарчиха. Всъщност даже ще бъде по-добре", каза Гечев.

Той поясни, че от БСП са били готови да обсъждат този бюджет, но са имали много сериозни бележки и конкретни предложения.

"Няма да можем да ги направим. Това е политически ход. Не го одобрявам, това не е политическо поведение. Няма нищо страшно, просто се изпълнява същият бюджет с 10% ограничение. Всеки министър досега първите месеци винаги задържа 10% ограничение на разходите, за да види накъде тръгва годината. Винаги има рискове. Нищо фатално няма, но това е непрофесионално поведение".

На пресконференцията в изборната нощ лидерката на БСП Корнелия Нинова призова останалите партии в парламента да свършат две неща, въпреки оставката на правителството. Едното е да приемат бюджета за догодина, а другото - да намерят консенсус за промени в изборните правила, с които Народното събрание да се съобрази с резултатите от проведения референдум.

Малко по-късно на интернет-страницата на Министерство на финансите се съобщи, че правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години.

"За нас те остават актуални и докато изпълняваме своите правомощия, ще продължим да работим по тяхната реализация. Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм.

Правителството на премиера Бойко Борисов ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 година. Затова не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане".

Това се казва още в съобщението.