Победата на Доналд Тръмп в САЩ показва, че хората вземат в свои ръце бъдещето си.

Така смята Марин льо Пен - лидерката на крайнодесния Национален фронт във Франция, предаде Си Ен Ен. Тя допълни, че гласоподавателите във Франция биха могли да направят същото.

Льо Пен, смятана за един от фаворитите на президентските избори в родината си през 2017 г., заяви, че успехът на Тръмп увеличава шансовете й да бъде избрана. Причината е, че заради случилото се в САЩ французите си дават сметка, че хората могат да получат това, което искат, ако се мобилизират.

"Тръмп направи възможно нещо, което бе представяно като напълно невъзможно, - коментира Льо Пен пред Си Ен Ен. - Това е знак за надежда за тези, които не могат да издържат на политическия живот, оглавяван от елита."

Репортерът й задава въпрос дали Тръмп би могъл да промени европейската политика.

"Тази победа убива и аргумента на моите опоненти за изолацията, - отговаря тя. - Те казват: "Политиката, която вие, Марин льо Пен, водите, ви изолира. Днес се чувствам по-малксо изолирана поради многополюсния свят, защитаван от Тръмп, но също така и от Тереза Мей и Владимир Путин."

Според нея изолирани трябва да се чувстват германската канцлерка Ангела Меркел и сегашният френски президент Франсоа Оланд на фона на променящия се политически пейзаж след победата на Тръмп и "Брекзит".

Преди време Марин льо Пен се зарече, ако влезе в Елисейския дворец, да организира във Франция референдум "за" или "против" оставане в ЕС. Тя заяви, че ще призова останалите страни членки на Съюза да направят същото.