Доналд Тръмп получи вот на доверие от първия чуждестранен лидер, с когото се срещна след избирането си за президент на САЩ.

Така Юронюз коментира срещата му с японския премиер Шиндзо Абе. Тя се състоя в кулата "Тръмп" в Ню Йорк, собственост на милиардера, който на 20 януари 2017 г. ще влезе в Белия дом. Двамата разговаряха близо час и половина.

Изявления направи само Абе. Той отказа да влезе в подробности, но заяви, че е необходимо взаимно доверие за връзките между двете страни.

"Като резултат от днешната ни дискусия съм убеден, че Тръмп е лидер, на когото може да се вярва", каза японският премиер.

Положителната му оценка идва въпреки някои изказвания по време на кандидат-президентската кампания на Тръмп, които разтревожиха Токио, отбелязва Юронюз. Милиардерът намекна, че Япония трябва да се сдобие със собствено ядрено оръжие. Отделно той е заклет противник на Транстихоокеанското търговско партньорство.

Същевременно Тръмп продължава са събира екипа си, предаде Си Ен Ен. Пенсионираният генерал-лейтенант Майкъл Флин е получил предложение да стане съветник по националната сигурност в Белия дом, твърди анонимен приближен до новоизбрания президент.

По-късно в. "Ню Йорк таймс" и Блумбърг съобщиха, че Тръмп се е спрял на сенатора Джеф Сешънс за бъдещ главен прокурор. Сешънс е известен с възгледите си против имиграцията. Главният прокурор в САЩ е и министър на правосъдието.

В. "Вашингтон пост" и Ройтерс пък съобщиха, че бъдещият президент се е спрял на Майк Помпео за директор на ЦРУ. Конгресменът републиканец е сред най-заклетите противници на ядрената сделка с Иран. Той настоява също Агенцията за национална сигурност (АНС) да събира повече данни за американците.

От щаба на Тръмп не потвърждават съобщенията и настовят, че всичко е неофициално.

През уикенда Тръмп планира да се срещне с Мит Ромни, който бе кандидат-президент на републиканците през 2012 г. и загуби от Барак Обама. По време на кампанията на Тръмп Ромни не спря да напада милиардера.