Проектобюджетът на държавата за 2017 г., който ще е последният на второто правителство на Бойко Борисов (вече в оставка), бе приет на първо четене от Народното събрание.

Това стана със 102 гласа "за", основно от ГЕРБ, Реформаторския блок и малка подкрепа от БДЦ и "Атака". 58 депутати бяха "против" (БСП, ДПС и АБВ), а 11 от "Патриотичния фронт" се въздържаха.

В началото на обсъждането финансовият министър Владислав Горанов отправи заплахи, че неприемането на бюджета ще доведе до "замразяване" на предвидените увеличения на пенсии, минимална работна заплата, учителски възнаграждения и още страхотии.

Най-важните параметри в бюджета са:

- икономическият растеж ще се забави леко до 2,5%, макар че по думите на Владислав Горанов в началото на месеца последните оценки са за ръст между 2,5 и 3,0%.

- за поредна година се залага бюджетен дефицит - този път 1,33 млрд. лв. или 1,4% от БВП, въпреки че през тази година хазната може и да излезе на плюс.

- безработицата ще намалее до 7,3%, инфлацията ще бъде 1,5%, а минималната работна заплата ще се увеличи от 420 на 460 лв.

Близо 2 часа и половина дебати очертаха класическото противопоставяне между депутатите от управляващото мнозинство и опозицията в лицето на двете леви партии и ДПС.

"Ще подкрепя бюджета, защото е реалистичен и изпълним, с ясни разходи и политики. Три основни сектора са изведени като приоритети – отбрана и сигурност, здравеопазване и образование. Освен номинално нарастване на средствата за тези дейности, има и ръст като процент от БВП. Това е ясен знак към обществото, че приоритетите са силна, здрава и образована нация", заяви от парламентарната трибуна Димитър Танев от "Реформаторския блок".

Депутатът призова към смирение и приемане на бюджета без промени между първо и второ четене, тъй като при започналата правителствена криза и очакваните избори, политици можело да използват страховете на хората и да заиграят с определени групи от обществото – например да поискат сериозно увеличение на пенсиите. Това може да превърне бюджетът в опасен инструмент и години наред да плащаме затова. Нека новият парламент да прави промени и да отрази политиките, които ще води, каза Танев.

"Някои определят бюджет 2017 като консервативен, други като инерционен, копи пейст на бюджетите от предходите години. Всичко това до голяма степен е вярно. Това е поредният бюджет на безплодната социална и икономическа стабилност. Бюджет, който не генерира растеж и който бетонира застоя в развитието на обществото. Както казва народът - да вържем двата края и нещо да остане. Година да мине - друга да дойде. Лесен за изпълнение бюджет", коментира Алиосман Имамов от ДПС.

По думите му растеж, който не надхвърля 3% на годишна база, не може да бъде наречен висок. Вече седма година българската икономика е във фаза на депресия. Скъсана е веригата инвестиции-заетост-доходи-благосъстояние, обясни Имамов. И добави, че всеки публичен лев трябва да бъде насочен за увеличаване на икономическия растеж. В противен случай, с или без бюджет, българските граждани ще си останат най-стабилните бедняци в ЕС.

Остри критики срещу параметрите на държавния бюджет за догодина отправи и Румен Гечев от БСП.

"В този си вид бюджетът не е част от каквато и да е визия на кабинета за икономическо развитие на България. Не е обвързан с осигуряването на условия за адекватен растеж, който би позволил за 5-7 г. да изпреварим поне предпоследната страна в ЕС – Румъния. Кабинетът предлага неприемливо ниски нива на растеж от 2,5-2,7%, а Румъния е заложила около 4,5%. По-високи от нас са и прогнозите в Полша и Унгария. С тези под 3% обричаме България да затвърди последното място в ЕС по БВП на човек на населението и по жизнен стандарт", разгневи се бившият икономически министър в правителството на Жан Виденов.

За пореден път Гечев поиска правителството да преразпределя по-голяма част от брутния вътрешен продукт. Според него през 2017 г. държавата се лишава от 5-10 млрд. лв. за стимулиране на икономиката и социални програми.

БСП поискаха преди дни и отмяна на плоския данък и връщане на прогресивното подоходно облагане с цел повече средства в бюджета, но парламентът отхвърли предложението им.

Иначе големият печеливш в бюджет 2017 ще е Българската армия. През 2017 г. държавата ще направи разходи за отбрана и сигурност в размер на 4,167 млрд. лв. Това е с 825 млн. лв. повече от тази година (+25%). В следващите три години правителството планира да отдели 683 млн. лв. за нов тип бойни самолети, които да заменят старите руски МиГ-29.

Другата голяма покупка в следващите месеци ще бъдат многофункционалните патрулни кораби за нуждите на Военноморските сили. Общата сметка се очаква да бъде 439 млн. лв.

Разходите за здравеопазване догодина също ще бъдат увеличени - от сегашните 3,938 млрд. лв. на 4,206 млрд. лв. Повишението е с 268 млн. лв. или с 6,8%. Акцент остават спешната медицинска помощ, майчиното и детското здравеопазване, болниците и лекарствената политика.

Повече пари ще се дават и за образование. За 2017 г. са предвидени общо 3,35 млрд. лв. спрямо 3,12 млрд. лв. през тази година. Голяма част от увеличението ще бъде за по-високи учителски заплати. Приоритет ще бъде и привличането на млади учители в системата на средното образование.