„Слава“ – новият филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева – е също толкова добър, колкото и предишният, „Урок“ (2014). Или малко повече. Напук на всички внушения и клишета за липсата на пари, талант и възможности за снимане в България – особено на млади автори, Грозева и Вълчанов за две години направиха два филма, приети добре навсякъде по света. Има ли  е у нас други режисьори, постигали нещо подобно през последните 25 години?

За да разкаже своята история, „Слава“, както и „Урок“, се оттласква от необичайно, но реално събитие, в центъра на което стоят пари. В „Урок“ това беше новината от криминалната хроника „Задлъжняла учителка ограби банка“, в „Слава“ – сюжетът тръгва от „Кантонер намери куп пари на релсите и ги предаде в полицията“.

И двата филма са снимани в документална стилистика, като камерата плътно проследява героите в продължение на няколко дни. С времето натискът над персонажите расте и ги води до все по-непредсказуеми реакции. Но ако „Урок“ има една главна история – тази на учителката,  в „Слава“ имаме две успоредни, преплитащи се и сбъскващи се сюжетни линии.

Тук отново виждаме актьорите от „Урок“ Маргита Гошева и Стефан Денолюбов, но този път ролите им са разменени, а героите – коренно различни. Денолюбов е Цанко – самотен и може би малко необичаен кантонер. Заплатата му е 350 лв., но за разлика от много свои колеги, той не точи нафта от локомотивите, за да допълни приходите си до жизнения минимум. Вместо да краде, Цанко гледа зайци. И така, докато един ден, по време на поредния си обход, намира край релсите цял куп пари. Десетки или стотици пачки със столевки, разпилени край линията. Колко пари са и кой ги е изгубил – няма никакво значение. Важното е, че вместо веднага да почне да си тъпче джобовете, Цанко се обажда полицията…

Маргита Гошева е Юлия Стайкова – пиар в Министерството на транспорта. Идеята й е веднага да използа случая с „отговорния, честен служител“, за да отклони вниманието на медиите от аферата с преоценени и бракувани нови вагони, в която се е забъркал министърът. Стайкова е от онези безскрупулни, още сравнително млади жени, които поставят кариерата си над всичко и всички, а моралът, етиката и обикновената човещина са много назад в списъка на личните им приоритети.

Маргита  Гошева с поредна силна роля в киното.

„Слава” е част от програмата на „Киномания”. Ето къде може да го гледате:

17 ноември от 19 ч. в Зала 1 на НДК
19 ноември от 18,30 ч. в „Одеон“
20 ноември от 17 ч. в G8
26 ноември от 18,45 ч. в Дом на киното
27 ноември от 16 ч. в „Евро синема“

Площад Славейков