Сестрите Мейлун и Мейхуан се завръщат в родното място на своите родители на 5 ноември тази година, като естествено се сблъскват с обичайните проблеми - езиковата бариера и чуждата кухня, разказва в. "Уошингтън поуст".

Става дума за две 3-годишни панди, родени и израснали в зоологическата градина на Атланта, САЩ. Тъй като родителите им са дадени под наем от китайското правителство, по договор, когато децата им пораснат, трябва да бъдат върнати в Китай. 

Там ги посрещат и завеждат в новия им дом - Изследователския център за отглеждане на гигантски панди в Ченгду. Най-големите специалисти по грижата за застрашените животни работят там.

Мейлун е много игрива, качва се по покривите, и виси с главата надолу от подпорните греди, докато по-голямата й сестра - Мейхуан, е много по-спокойна, разказват гледачите.

"Двете се притесняват от непознати и се нуждаят от компания", отбеляза един от тях, Луо Юнхонг.

Той разкрива обаче и притеснения за адаптацията на пандите към новото им място за живот. И двете например обожават сухи американски бисквити - крекери, и искат практически всичко - бамбук, ябълки и дори вода - да бъде смесвано с тях. Юнхонг се опитва да ги прилъже да свикнат с китайски хляб, доста по-достъпен в поднебесната империя.

Сестрите имат и друг проблем - докато в Америка са разпознавали прости фрази като "ела тук", китайските им еквиваленти ги объркват, и реагират само на имената си.

Въпреки всичко това, според Луо, който всеки ден общува с тях, преглежда ги и докладва постоянно за здравословното им състояние, те все пак свикват бавно с новия си начин на живот.