За пробив на нов вид месо в руски ресторант разказва британският в. "Гардиън" - нутрията. Едрите гризачи, които се срещат и в България, са ключова съставка в менюто на "Краснодарско бистро", модерен ресторант в руската столица Москва.

За англоезичните обаче това може да прозвучи като "руснаците ядат плъхове" - във Великобритания и САЩ животното се наричах обикновено ""water rat", воден плъх, макар че е от съвсем друго семейство гризачи. Те са по-близки с чинчилите и най-големия в разреда вид - капибарата.

Така изглежда възрастната нутрия - с дължина между 45 и 60 см и тегло между 5-9 кг, макар да могат да достигнат 15. 

Освен това са много полезни, разкрива пред британския вестник 35-годишният ресторантьор и главен готвач Такхир Коликбердиев, собственик на "Краснодарско бистро", който приготвя бургери и други ястия с месото им.

"То е много чисто животно, не само, че е тревопасно, но и мие храната си, преди да я яде. Месото е много богато и на омега-3 мазнини. Много лекари и диетолози го препоръчват", обяснява той.

И е прав - месото на нутрията е с ниски нива на холестерол, без да е сухо или безвкусно, както на други гризачи. Освен това, източникът на ресторанта са домашни производители, така че може да се гледа на него и като на биопродукт. Ресторантът е насочен именно към "foodie" и "хипстър" еквивалентната култура сред по-заможните в Москва.

В действителност "водният плъх" е бил години наред популярен именно като бедняшко месо в Киргизстан и Узбекистан. Досега обаче повече е била ползвана ценната му кожа.