Омбудсманът Мая Манолова внесе промени в Изборния кодекс в съответствие с референдума иницииран от екипа на "Шоуто на Слави" и проведен заедно с президентския вот. Промените уреждат най-вече мажоритарния избор на депутати. Те бяха внесени заедно със сценаристи на Слави Трифонов и експерти.

Ето какво предлагат промените:

  • Страната се разделя на 231 едномандатни избирателни райони и 9 за чужбина. При избор за Велико народно събрание районите в страната за 385, а в чужбина 15;
  • Всеки депутат ще може да се кандидатира само в едни район;
  • За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, втори тур на изборите се произвежда не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур. При равен брой гласове няма избран народен представител и президентът на републиката по предложение на Централната избирателна комисия насрочва частичен избор;
  • Районирането на страната се указва в специално приложение на закона;
  • Въвежда се уседналост и на парламентарните избори. Право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната ще имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 6 месеца в съответния изборен район;
  • Отпада депозитът, който партиите внасят за парламентарните избори.

От ГЕРБ вече заявиха, че ще подкрепят промени в кодекса в съответствие с гласуваното на референдума. Според представители на най-голямата партия промените в кодекса трябва да са готово за второ четене до 15 декември.

От ДСБ се обявиха за въвеждане на немската избирателна система. При нея избирателят гласува с две бюлетини - една за партия пропорционално и една за мажоритарен кандидат. След това всяка партия си взема пропорционалните мандати, но в парламента влизат първо мажоритарно избраните нейни кандидати.

"Малко не достигна референдумът да стане задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите, аз смятам, че той е задължителен и за институциите, и за политиците. Като национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на гражданите, изразена на референдума", каза Манолова при внасянето на закона.

Тя допълни, че е използвала идеи и предложения на независими експерти, а за районирането в чужбина са се включили представители на наши сънародници зад граница.

Сценаристът Тошко Йорданов заяви, че е против промени в кодекса, които не съотвестват на поисканото в референдума.

"Българският народ се е изказал директно и ясно какво иска да стане. Трябва да има система, каквато я пожелаха българите. Ако имат глупостта и наглостта да го направят, в момента сме тук 7 човека, следващия път ще бъдем два милиона и половина. Задължително е този закон да бъде приет от това Нардно събрание. Законът е внесен, единственото, което трябва да направят е да си вдигнат ръчичките и да го гласуват", заяви Йорданов.

На въпрос дали "Шоуто на Слави" ще участва по някакъв начин в изборите, той отговори, че то участва в референдума.

"Не, ние няма да участваме в предсрочни избори, ние сме телевизионно предаване. Ние не сме военна организация. Ако някой от екипа реши да се кандидатира, и хората го харесват, може да се кандидатира. Всеки човек е в правото си да реши да направи както постъпи. Но ние организирано като шоу да ходим, няма да стане. Не, партия няма да има", бе категоричен Йорданов.